Kehitysavun tehokkuus parantuu sidonnaisuuksia purkamalla (Fernández Martín)

3.9.2003

Arvoisa puhemies,

haluan esittää vilpittömät kiitokseni kollega Fernández Martínille ytimekkäästä mutta tasapainoisesti laaditusta mietinnöstä. Pyydän myös komissaari Nielsonia välittämään kiitokset komission tiedonannon laatimisessa mukana olleille, komission teksti on selvästi tehty suurella sydämellä.

Avun sitominen voi teoriassa kääntää kehitysavun jopa aivan päälaelleen: avun antaja hyötyy ja saajaksi tarkoitettu maa köyhtyy entisestään. Vaikka tällainen taloustieteen teorioissa tunnettu äärimmäinen paradoksi ei välttämättä olekaan todellisuudessa kovin helposti mahdollinen, se on silti muistutus niistä tehokkuustappioista ja avun perversioista, joita yhä syntyy ja sallitaan myös todellisessa elämässä.

Maailmanpankin ja OECD:n arviot tehokkuuden lisääntymisen kautta saatavista säästöistä ovat neljänneksen luokkaa. Raportoijamme esittää arvion, että sidonnaisuuksien purkamisesta saatava nettohyöty voisi rahassa mitattuna olla jopa 5 miljardia dollaria. Kun tietää, miten pienilläkin summilla kehitysyhteistyössä voidaan saada ihmeitä aikaan, tuollainen useiden miljardien eurojen lisäys on huimaava. Euroopan Unionin aloitteellisuus kysymyksessä on merkittävä, sillä EU ja jäsenmaat yhdessä vastaavat puolesta maailman kehitysavusta. Kehitysyhteistyön tehokkuustappiot eivät siten ole millään mittaustavalla tarkasteltuna mitenkään vähäpätöinen juttu.

Barcelonassa hyväksytyt päätelmät on tärkeää panna kiireesti täytäntöön. Pitäisi olla itsestään selvää, että yksinkertaisten markkinatalouden periaatteiden mukaisesti EU:n jäsenvaltiot vapauttavat avunsaajat sidonnaisuuksista. EU:ssa hyväksytyt keskeiset kilpailuperiaatteet toimivat tässä kehitysmaiden eduksi. Silloin myös paikalliset hankinnat ja hankinnat muista kehittyvistä maista ovat mahdollisia kuten on jo voitu nähdä, ja avun tehokkuuteen tulee kerroinvaikutus.

Kehitysmaissa saavutettavan hyvinvointihyödyn lisäksi hankintojen vapauttaminen on tärkeää myös EU:n sisäisesti, sillä monissa jäsenmaissa yhä harjoitettava avun sitominen vääristää kilpailua myös jäsenmaiden kesken ja on vastoin perustamissopimuksen kilpailua koskevia säännöksiä.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *