Tulisiko uusi hallitus muodostaa vasta ennenaikaisten vaalien jälkeen?

18.6.2003

"Nykyisen hallituspohjan jatkaminen pelkästään pääministeriä vaihtamalla on kyseenalaista. Tämän eduskunnan voimasuhteet ja siten hallituksen kokoonpano on ratkaistu pääministerivaaleina markkinoiduilla vaaleilla. Keskiviikon tapahtumien jälkeen on kysyttävä, vieläkö maalisvaalien tulosta voi pitää pätevänä", toteaa europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kd). Useat puoluejohtajat totesivat vaalien poikkeuksellisen luonteen selityksenä oman puolueensa vaalitulokseen. Tutkimusten mukaan moni äänestäjä maan eri vaalipiireissä ratkaisi äänestämänsä puolueen nimenomaan halulla tukea jompaa kumpaa pääministeriehdokkaan asettanutta puoluetta. Suomalaisessa vaaliperinteessä se ei ole tavallista.

"Olisi paljon reilumpaa kansalaisten kannalta palata normaaliin päiväjärjestykseen järjestämällä ennenaikaiset eduskuntavaalit syyskuun alussa ja katsoa uudestaan niiden pohjalta hallituskoalitio. Jos kansa niin tahtoo, nykyinen hallituskokoonpano voisi jatkaa."

"Myös puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäen ja Keskustan kannalta uusien vaalien järjestäminen olisi inhimillistä. Vaaleissa Jäätteenmäki saisi tilaisuuden uusia kaiken tapahtuneen jälkeenkin valtakirjansa ja aloittaa puhtaalta pöydältä", Korhola toteaa.

"Ennenaikaisten vaalien järjestämisen ainoa este taitaa olla puolueiden heikko taloudellinen tilanne maalisvaalien jälkeen ja ennen ensi vuoden kaksia vaaleja. Sen ei pitäisi kuitenkaan antaa estää ennenaikaisten eduskuntavaalien järjestämistä, vaan nähdä se pikemminkin mahdollisuutena tervehdyttää vaalityötä. Suomalaisen yhteiskunnan etu olisi, jos demokratiaa voitaisiin toteuttaa vaatimattomallakin budjetilla", sanoo Eija-Riitta Korhola.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *