NATO:n tutkajärjestelmän yhteys valaskuolemiin yhä ajankohtaisempi

15.1.2003

thumb___pic000612

Tutkijat ja parlamenttidelegaatio NATO:n päämajassa vetoamassa tutkajärjestelmän rajoittamiseksi

Europarlamentaarikot Eija-Riitta Korhola (EPP-ED) ja Caroline Lucas (Greens-v/ale) kävivät maanantaina NATO:n päämajassa yhdessä johtavien valastutkijoiden kanssa jättämässä kaksi vetoomusta (Katso kuvia), joissa NATO:n jäsenmaita pyydetään rajoittamaan ns. LFAS-tutkajärjestelmän käyttöä, kunnes sen ympäristövaikutukset ja yhteys viimeaikaisiin valaskuolemiin on täysin selvitetty. Vetoomuksen oli allekirjoittanut yli 85 000 ihmistä ja 68 ympäristöalan järjestöä Euroopasta, USA:sta ja Kanadasta. BBC:n televisioryhmä oli seuraamassa luovutusta.

Yhdysvaltain ja NATO-maiden kehittelemä matalilla taajuuksilla toimiva tutkajärjestelmä (Low Frequency Active Sonar System, LFAS) saattaa aiheuttaa valaiden harhautumisia rannoille sekä kuolemaan johtavia sisäisiä vaurioita niiden sisäelimissä. Tutkan tuottama korkeadesibelinen ja matalataajuuksinen ääni voi kulkea meressä tuhansia kilometrejä. Viime viikolla ilmestynyt Nature-lehti (vol.425/9.10.03) julkaisi asiaa koskevan artikkelin, jossa viitattiin mm. vuosi sitten syyskuussa Kanarian saarilla tapahtuneeseen neljäntoista valaan rantautumiseen ja joukkokuolemaan. Samaan aikaan alueella pidettiin merisotaharjoituksia, ja neljä tuntia harjoitusten alkamisesta valaat alkoivat rantautua. Näillä havaittiin vakavia verenpurkaumia, vaurioita maksassa ja sisäelimissä sekä merkkejä ns. sukeltajantaudista.

Valaskuolemia on sattunut alueilla, joilla Yhdysvallat on testannut LFAS-järjestelmää. Maaliskuussa 2000 Bahamasaarilla 17 valasta ajautui rantaan ja kahdeksan niistä kuoli samaan aikaan kun merellä testattiin laivaston tutkajärjestelmää. Kuolleille valaille tehdyissä ruumiinavauksissa todettiin äärimmäisen kovan äänen tuottamia verenpurkaumia aivoissa ja sisäkorvissa. Yhdysvaltain laivasto totesi raportissaan Bahamasaarten tapauksesta LFAS:n olleen todennäköisin syy valaskuolemiin. Kova ääni ajoi valaat rannalle, jossa ne kuolivat lämpohalvaukseen ja lopulta myös sisäisiin verenpurkauksiin.

Parlamentin täysistunnossa käsiteltiin viime tammikuussa Eija-Riitta Korholan suullista kysymystä komissiolle LFAS-tutkajärjestelmän ympäristövaikutuksista. Kysymyksen allekirjoitti tuolloin yli 60 parlamentaarikkoa yli puolue- ja maarajojen. Komission puolesta Korholalle antoi tuolloin vastauksen komissaari Pedro Solbes Mira. Hän lupasi komission lähettävän asiasta kirjelmän kaikille jäsenvaltioille ja totesi tutkalaitteen mahdollisten haitallisten ympäristövaikutusten rikkovan Habitat-luonnonsuojeludirektiiviä. Komission mukaan on ryhdyttävä toimiin LFAS-laitteen vaikutusten selvittämiseksi.

Korhola ja Lucas aikovat viedä asiaa edelleen eteenpäin europarlamentin ympäristövaliokunnan kautta tavoitteena aikaansaada päätöslauselma parlamentin nimissä.

Tapaamisessa yhdessä valastutkijoiden Marsha L. Greenin ja Linda Weilgartin kanssa NATO:n edustajat ottivat vastaan vetoomuksen ja lupasivat toimittaa huolenaiheen eteenpäin. Julkilausumassa, jonka takana on myös European Coalition for Silent Oceans -kattojärjestö, vedotaan NATOn pääsihteeriin, jotta jäsenmaat rajoittaisivat LFAS-järjestelmän käyttöä ja jotta järjestelmän vaikutuksia käsiteltäisiin seuraavassa Pohjois-Atlantin neuvoston ja NATOn parlamentaarisessa yleiskokouksessa.

Yhdysvallat on kehittänyt 1980-luvulta lähtien LFAS-tutkajärjestelmää valvomaan uuden teknologian sukellusveneitä, joita on vaikea havaita entisillä ”passiivisilla” tutkilla.

Katso myös:
Eija-Riitta Korholan LFAS-puhe parlamentin täysistunnossa 16.1.2003.

Kuukauden teema tammikuu 2003

BBC:n artikkeli Europarlamentaarikkojen vierailusta NATO:n päämajassa 13.10.2003.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *