Fiksu päätös

28.2.2013

Komission suunnitelmat vetää päästöoikeuksia pois markkinoilta ovat eräs tämän kevään isoista EU-kiistoista. Kun europarlamentin teollisuusvaliokunta torjui backloading-esityksen suurella äänienemmistöllä, äänestyksestä ei ollut kulunut kuin muutama minuutti ja päästöoikeuksien hinta putosi 40 prosenttia. Tilanne tasaantui, kun tajuttiin, että varsinaisen päätöksen tekeekin ympäristövaliokunta. Kun se sitten hyväksyi backloadingin kohtuullisella enemmistöllä, asiaa pidettiin loppuunkäsiteltynä: backloading tulee, päästöoikeuksien hinta nousee, sitä myöten myös sähkön hinta. Tilanne rauhoittui sähköntuottajien ja traderien parissa, energiaintensiivinen teollisuus masentui.

Syynä arviolle oli viime vuosina yleistynyt oikotiemenettely, ns. First reading agreement, jonka perusteella vastuullisen valiokunnan raportööri voi aloittaa neuvottelut suoraan valiokuntaäänestyksen jälkeen komission ja ministerineuvoston kanssa. Järjestelmä kasvattaa raportöörin vallan huippuunsa, koska muun parlamentin kannat voidaan käytännössä lähes kokonaan ohittaa. Systeemi ei ole sen enempää läpinäkyvä kuin demokraattinenkaan, mutta tehokas se kyllä on. Aikaa säästyy.

Aikaa pitääkin säästää silloin, kun asia on kiistaton ja näkemykset yhteneväiset. Sen sijaan oikotiemenettelyä ei pitäisi käyttää poliittiseen peliin, siihen että epämieluisat kannat pelataan paitsioon.

Näin oli käymässä backloadingin kanssa ympäristövaliokunnassa. Puheenjohtaja, joka samalla oli mietinnön raportööri, pyysi meiltä mandaattia oikotiemenettelyyn. Sovimme, että lykkäämme äänestystä viikolla.

Yhtenä vastuuhenkilönä olin palaverissa, jossa keskustelimme menettelystä. Yhteiskokouksessamme muistutin, että mandaatin myöntäminen ja suoriin neuvotteluihin meneminen synnyttäisi tässä tapauksessa demokratiavajeen, kun kannat ovat täysin hajalla: oikotiemenettelyä ei keksitty tätä varten. “Come on, se on vain yksi lause, 21 sanaa”, sanoi vihreiden varjoraportööri, “miksi se nyt pitää päätättää koko parlamentilla?”

Niin, miksi? Ne 21 sanaa nostaisivat sähkönhintaa. Jokainen voi miettiä, onko se fiksua juuri nyt. Mutta se pelastaisi päästökaupan, sanotaan: järjestelmä voi romahtaa, ellemme nosta päästöoikeuksien hintoja.

Meidän piti äänestää mandaatista tämän viikon tiistaina. Maanantaina aamupäivällä laitoin Twitteriin viestin, jossa moitin oikotiemenettelyn olevan tässä epädemokraattinen ja vaadin asiaa koko parlamentin päätettäväksi.

Sitten alkoi puhelin soida. Parlamentin virkamies ilmoitti, että sähkömarkkinoilla on syntynyt levottomuutta tviitistäni. Kaksi uutistoimistoa soitti perään ja kysyi onko minulla asiasta jotakin parempaa tietoa. Eikö siitä äänestetäkään? Tunnustin ettei ole tietoa, on vain mielipide, että tilanne on epäreilu.

Maanantai-iltana alkoi kuulua huhua, ettemme äänestä asiasta tiistaina, vaan se menee täysistuntoon. Ja näin kävi, esitys vedettiin pois. Valiokunnan puheenjohtaja näki hyväksi antaa enemmistön päättää. Se oli viisas ratkaisu.

Nyt kaikki mepit saavat keskustella, halutaanko nostaa sähkönhintaa. Myös te voitte osallistua.Kertomus jatkuu.

Share Button

1 kommentti artikkeliin “Fiksu päätös

  1. Suomessa sähkö on vielä halpaa onneksi. Koska vihreä nykykokoomus hoksaa sen .. hys.hys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *