Näyttöjä 15 vuoden ajalta

15.5.2019

Eija-Riitta Korholalla on näyttöä suomalaisen edun puolustamisesta. Euroopan parlamentin suurimpaan ryhmään kuulunut yksi Suomen kokeneimmista mepeistä on 15 vuoden ajan taistellut voittoja, joilla on miljardiluokan merkitys maallemme.

Europarlamentin painavimmissa valiokunnissa työskennellyt Korhola on jokaisella kolmella parlamenttikaudellaan saanut kollegojensa tuen muutoksille, joilla on pelastettu suomalaista työtä.

Tässä muutama esimerkki:

  • Ensimmäisellä kaudella Eija-Riitta sai vakuutettua jätteenpolttodirektiivin vastuuhenkilön allekirjoittamaan Korholan muutosesityksen, joka jätti sellun- ja paperinvalmistuksen direktiivin ulkopuolelle ja helpotti uusiutuvan energian hyödyntämistä. Tätä pidetään yhä Suomen suurimpana lobbausvoittona. Suomalainen metsäteollisuus säästää Korholan muutosesityksen ansiosta jopa 30 miljoonaa euroa vuosittain. Se merkitsee työpaikkoja.
  • Toisella kaudella Eija-Riitta onnistui kaatamaan komission aikeet avatarahapelimarkkinat vapaalle kilpailulle. Ratkaiseva taistelu käytiin parlamentin suurimmassa ryhmässä, jonka kannasta vastannut Eija-Riitta taisteli enemmistön puolelleen.  Suomalaiset saavat edelleen käyttää rahapelituottonsa itse: 1,2 miljardilla vuodessa tuetaan hyviä hankkeita. Korhola vastasi  myösmatkapuhelinten Roaming-mietinnöstä sisämarkkinavaliokunnassa ja sai läpi hintakatot ulkomaanpuheluihin.
  • Kolmannella kaudella Eija-Riitta vastasi ryhmänsä päästökauppalinjauksista. Ratkaiseva voitto tuli lentoliikenteen päästökaupassa, jossa Korholan esitys päätyi lopulliseksi kompromissiksi. Tällä voitolla estettiin kauppasotien uhka, joka saattaisi aiheuttaa Finnairille ja suomalaiselle vientiteollisuudelle sekä matkailulle miljardiluokan tappion.

”Ympäristö- ja ilmastopolitiikka on taitolaji. Hyvistä tarkoituksista huolimatta huonosti harkittu strategia voi kasvattaa päästöjä, ja juuri niin on Euroopassa käynyt. Olemme leikanneet tuotannon päästöjä, mutta vastaavasti tuomme entistä enemmän tavaroita, jotka on tehty likaisemmin kuin meillä tehtäisiin. Tämä lisääntynyt tuonti on nollannut hyvät saavutuksemme. Jos esimerkiksi suomalainen teräs korvautuu kiinalaisella teräksellä, päästöt ovat kolminkertaiset. Siksi ilmastopolitiikka ei saa rangaista liikaa sitä, joka on puhtain.

Tärkeä ilmastoteko olisi huolehtia, että maailman puhtain tuotanto säilyy hengissä, kehittyy yhä puhtaammaksi ja toimii referenssinä muille. Sen sijaan on varmaa, että jos Eurooppa menettää työpaikkojaan ja taloudellista voimaansa, se menettää myös poliittista vaikutusvaltaansa. Ihmisoikeusaktiivina tiedän, että se merkitsee taka-askeleita kansalaisoikeuksissa ja sananvapaudessa.

Mepin tärkein tehtävä on varmistaa, että se valta, joka Suomesta on annettu Brysseliin, tulee takaisin järkevien päätösten muodossa.”

Eija-Riitta Korhola, filosofian tohtori

Ilmastopolitiikan ja ihmisoikeuksien asiantuntija

Europarlamentaarikko 1999-2014

Hallitusammattilainen, tutkija

Share Button