Somessa asuu maailman hölmöin kansa

26.2.2017


Suomessa asuu maailman hölmöin kansa.

Ihan loistava kampanja Hasan&Partnersilta! Jengi kiihtyi! Samassa yhteydessä kävi ilmi myös, että somessa asuu maailman hölmöin kansa.

Mainostoimisto onnistui siinä, mihin se pyrki. Se synnytti puheenaiheen. Nyt puheeseen pitäisi vain saada asia-argumentteja.

Tämä kotimainen lähienergia aiheuttaa merkillisen paljon viherraivoa siihen nähden, että turvetuotannon piirissä maamme soista on reilusti alle prosentti. Kuitenkin tuolla vähäisellä määrällä on katettu noin viisi prosenttia energiantarpeestamme suomalaisia työllistäen. Mitä se tarkoittaa? Vähemmän tuontienergiaa, terveempi kauppatase, enemmän kotimaista työtä, enemmän rahaa, tasapainoisempi budjetti, vähemmän velankasvattamista. Se mahdollisuus tulisi säilyttää eikä ajaa ajattelemattomalla politiikalla alas.

Turve on meidän kultamme ja öljymme, kansallisaarteemme ja huoltovarmuutemme tukipilari.

Turveinfo.fi on tehnyt kampanjaan liittyvät turvetta käsittelevät kampanjasivut tarkan varovaisesti. Se lupaa tutkittua tietoa turpeesta, ja sana pitää. Suosittelen tutustumaan. Jos löydät nettisivun info-osuudesta asiavirheen, lupaan tarjota sinulle pullakahvit.

Sivu on jopa maltillinen, ja paikoin liiankin akateeminen, eikä johtopäätöksiä ole mitenkään alleviivattu. Puhuessaan turpeen kasvihuonekaasuista se tyytyy mainitsemaan turpeen päästöt kivihiiltä korkeammiksi, mutta ei korosta, että fiksusti toimimalla turpeenkorjuun avulla voidaan jopa vähentää päästöjä. Jos korjuu kohdennetaan runsaspäästöisille soille, jotka aiempien pelto- tai metsäojitusten päästävät ilmaan voimakkaita kasvihuonekaasuja, toimenpiteen ja sitä seuraavan metsityksen seurauksena suon päästöt vähenevät. Tämän seikan luulisi kiinnostavan päästöistä huolestuneita.

Kiinnostavaa oli kuitenkin se paskamyrsky, joka ruskeasta energiasta syntyi. Mielestäni se kertoo, että turve on jotakin muutakin kuin kotimainen energianlähde. Se on kokoaan suurempi palanen mustavalkoisessa maailmankatsomuksellisessa pelissä, jossa roolit on jaettu vuosikymmeniä sitten: tuulivoima kiltti, ydinvoima tuhma, maakaasu kiltti, turve tuhma, aurinkovoima kiltti, vesivoima tuhma. Olisi aika päivittää uskonkappaleet ja kysyä useammin, miksi. Energia on liian vakava asia identiteettiä tehostaviin roolileikkeihin.

Eräs mielenkiintoinen seikka oli sosiaalisessa mediassa nähty tunteikas reaktio vanhusta kuvaavaan mainokseen. Somepöyristymiselle näkyy olevan tyypillistä, ettei suuttumusta tarvitse perustella. Mainos toi aivan aiheellisesti esiin sen, että energiavalintamme eivät tapahdu tyhjiössä. Kotimaisen energian hylkäämisellä heikennämme kauppatasetta ja työllisyyttä. Sillä on seurauksia, myös budjettiin. Mainoksen tarkoitus oli muistuttaa siitä tosiseikasta. Jos se suututtaa, kannattaisiko mieluummin suuttua poliitikoille? Ehkäpä politiikka on epäinhimillistä, ei sen esiintuominen?

Ja loppuun. Olen sitä mieltä, ettei luonnontilaisiin soihin pidä kajota. Olen myös sitä mieltä, että turpeentuotannolla on pilattu aikaisemmin liian monet vedet. Nyt osataan jo kuitenkin paremmin. Kun kerran osaamme parantaa tekniikkaa, olisi suotavaa osata parantaa myös tietämyksensä tasoa.

 

Share Button