Kysymyksiä Juha Sipilälle – ja vähän muillekin

9.4.2015

Havahduin eilen siihen, että pääsiäisen alla Keskustan Juha Sipilä oli lupautunut Energiaremontti2015-ryhmään. Sipilän ele sai kiitosta uusiutuvan energian firmoilta ja Greenpeacelta ja muilta ympäristöjärjestöiltä, mutta vielä useamman leuka lienee loksahtanut alas. Miten tämä on suhteutettavissa siihen, mitä Sipilä on aiemmin sanonut? Puhumattakaan siitä, mitä maksaa projekti, joka ainakin toistaiseksi on perustunut taloudelliseen lukutaidottomuuteen.

Ryhmä ajaa Suomesta sataprosenttisesti uusiutuvalla energialla toimivaa maata viitaten Tanskan asettamaan aikatauluun vuoteen 2050 mennessä, ja vaatii Suomen oloihin sovellettua muutosta käynnistettäväksi välittömästi. Mikäli Energia2015-kampanjalla saataisiin todellinen muutos politiikkaan, ryhmään kuuluvien yritysten saamat tukiaiset ja myyntivoitot kasvaisivat melkoisesti.

Tämän Sipilä allekirjoitti ja haastoi muita puoluejohtajia mukaan.

Itse oletan, että Sipilä on vastoin parempaa tietoaan eli hieman huijattuna mukana. Sipilän omassa vaalipiirissä hän ja hänen kannattajansa ajavat Fennovoiman ydinvoimahanketta, Kollajan tekoallasta ja puhuvat turpeen käytön puolesta. Energiaremontin ydinporukka vastustaa juuri näitä asioita. Se vastustaa myös puupohjaisen bioenergian suurimittaista käyttöä. Toivon, että Sipilä tekee selväksi, mitä hän kannattaa ja mitä ei – ja mieluummin ennen vaaleja, jotta tilanne olisi äänestäjän kannalta läpinäkyvä.

Eilen Sipilä otti kantaa IS-TV:n haastattelussa myös tähän asiaan. Sipilä totesi, että Keskustan tavoite on 60 % uusiutuvaa energiaa 2034 mennessä.

Tämäkin kaipaa täsmennyksiä. Olisi hyvä tietää, mitä nuo kuusikymmentä prosenttia pitävät sisällään. Oletan, että tuolloin ei enää turvauduttaisi tuontisähköön, jonka osuus kokonaisenergiasta on nyt n. 4 %. Keskustan ohjelmassa esitellään lopussa sähkön tuotantoa energialähteittäin, mutta ei energialähteiden osuutta kokonaisenergian kulutuksesta, joka olisi se relevantimpi tieto. Kokonaisenergiankulutukseen kuuluu sähkön lisäksi mukaan lämmityspolttoaineet ja liikenne.

Ja mitä muuta tuohon loppuun 40 %:iin kuuluisi kuin öljy, jonka osuus on nyt n. 23 % ja maakaasu, jonka osuus on nyt 8 %? Yhteensä nämä olivat 2013 siis 31 %. Olisiko loppu hiilivoimaloita, jotka eivät ole vielä siihen mennessä saavuttaneet käyttöikänsä loppua?

Haluaisin myös varmistuksena tietää, minkä verran ydinvoimaa ja mitkä ydinvoimayksiköt keskustan energiaohjelma sisältää?

Kolmanneksi haluaisin tietää, mikä on keskustan turpeen käyttötavoite  (sen osuus 2013 oli 4,1 – 4,7 %). Keskustan ohjelmapaperin turve ei sisältyisi siihen 60 prosenttiin. Miksi Keskusta haluaa ajaa turpeen alas, etenkin kun se tekisi puuhakkeen energiahyötykäytöstä palamistulokselta korkeatasoisempaa?

Vuonna 2013 uusiutuvien (puu + vesivoima + tuuli) osuus oli 28,2 % ja ei-fossiilisten (edelliset + ydinvoima) osuus oli 46,2 %. Jos Sipilän hehkuttamille energiaremonttilaisille biomassa ja vesivoima eivät kelpaakaan, tarkoittavatko nämä ”välittömästi käynnistettävät toimet” lämpöpumppuja, tuulivoimaa ja aurinkoa? Tuulen ja auringon osuus energiastamme on nyt reilusti alle yhden prosentin, joten on pakko kysyä: miten te teette sen? Jo nyt sähköpostini täyttyy tavallisten suomalaisten pettymyksenpurkauksista. He kokevat tulleensa ylikävellyiksi ja jääneensä vaille oikeutta, kun koti- ja mökkimaisemaan on tullut valtavat tuulimyllyt meluamaan ja välkkymään, viemään yöunet ja pilaamaan luonnonrauhan.

Kysymykseni on osoitettu muillekin kuin Sipilälle. Se on osoitettu kaikille niille ehdokkaille, jotka ovat ilmoittautuneet energiaremontin puhemiehiksi. Otatteko samalla vastuun myös tämänhetkisestä surkeasti toteutetusta tuulivoimapolitiikastamme, siitä, että arvokasta luonnonmaisemaa tuhotaan ja että kansalaisten perusoikeuksien yli kävellään uusiutuvan energiapolitiikan nimissä, heitä painostetaan ja heidät yritetään lahjoa hiljaisiksi?

Jos tämä nykyinen tuska on syntynyt jo alle yhden prosentin osuudesta, mikä painajainen se tulee olemaankaan, kun luku moninkertaistetaan.

Ps. Uusimpana tulokkana Energiaremonttiin on ilmoittautunut KD:n puheenjohtaja Päivi Räsänen. Sipilän vanavedessä kaikki Sipilän hallitukseen pyrkivät puolueet ilmoittautunevat mukaan. Panen sentään toivoni siihen, että tulevaan puheenjohtajaan Sari Essayahiin tällainen energiapopulismi ei pure.

Share Button