Komissio vastasi Korholan kysymykseen koskien tieteellisten hankkeiden korvausten maksatusten hitautta

20.11.2006

KIRJALLINEN KYSYMYS E-4322/06

esittäjä(t): Eija-Riitta Korhola (PPE-DE)

komissiolle

Aihe:        Tieteellisten hankkeiden korvausten maksatusten hitaus

Tutkijat ovat viime vuosien aikana olleet minuun toistuvasti yhteydessä komission hitaudesta tieteellisten hankkeiden maksatusten yhteydessä. Etenkin ongelmia tuottavat tilanteet, joissa tutkija tai tiedemies tulee komission kutsusta Brysseliin, esimerkiksi arvioimaan tiedehankkeita. Hän maksaa lentonsa ja hotellin ja antaa työpanoksensa mutta saattaa joutua odottamaan useita kuukausia, ennen kuin komissio korvaa nämä kustannukset ja tehdyn työn.

Esimerkiksi huhtikuussa 2006 tehtyjä evaluointeja ei komissio ole vielä syyskuun 2006 lopussa korvannut. Yli viiden kuukauden odotusaika on kohtuuton: komission käytäntö on merkinnyt monille taloudellisiin vaikeuksiin joutumista. Nykyajan huipputiedemiehet eivät välttämättä nauti huippupalkkoja, eikä rahaa olisi varaa seisottaa komission tileillä.

Käytännössä komissio ottaa näin tehdessään lainaa kansalaisilta, kun se ei hoida velvoitteitaan kohtuullisessa ajassa. Se ei kuitenkaan maksa lainastaan korkoa. Millaisiin toimenpiteisiin komissio aikoo ryhtyä korjatakseen tämän epäkohdan?

E- 4322/06FI

Janez Poto?nikin

komission puolesta antama vastaus

(21.11.2006)

Komissio on tietoinen siitä, että sen on suoritettava maksut määräajassa. Enimmäkseen korvaukset maksetaankin ajoissa tai vain hiukan myöhässä. Euroopan yhteisöjen tilintarkastustuomioistuin huomauttaa 22. toukokuuta 2006 päivätyssä sektorikirjeessään PF 2152, joka koskee maksumääräaikoja sisäisten politiikanlohkojen alalla, että määräaikojen noudattaminen on vuonna 2006 parantunut huomattavasti vuoteen 2005 verrattuna. Joissakin tapauksissa maksut ovat kuitenkin myöhästyneet.

Komissio on jo ryhtynyt toimenpiteisiin korjatakseen tilannetta. Seuraavat toimenpiteet ovat jo voimassa: seuranta tulostaulukon avulla, menettelyn keskeytyksen ("kellon pysäyttäminen") kirjaaminen, henkilö- ja pankkiyhteystietojen nopeampi koodaus ja virkailijoiden koulutus. Asiasta on myös tällä hetkellä tarkastus meneillään, mikä johtanee vielä muihin toimenpiteisiin.

Mitä tulee myöhästyskorkojen maksamiseen, komissio korostaa, että se on nyt pakollista. Uuden varainhoitoasetuksen 83 artiklassa säädetään, että maksupakko koskee komissiota, mikäli alihankkija vaatii virallisesti mahdollisia myöhästyskorkoja kahden kuukauden kuluessa myöhästyneen maksun vastaanottamisesta.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *