Warning: Illegal string offset 'filter' in /var/www/fs1/5/korhola/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1442

Warning: Illegal string offset 'filter' in /var/www/fs1/5/korhola/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1442

Kysymykset

30.maaliskuu 2015 - 10:57

entinen_äänestäjä kysyy

Tuulivoima 2

Niin mites se työllistävä vaikutus, jota et kommentoinut millään tapaa? Tai mites energiaomavaraisuus? Tällä hetkellähän suomen energiatalous ei ole suinkaan omavarainen. Mielipiteitä kera luotettavan lähdepohja.

Share Button

ER vastaa

Työllistävä vaikutus ei ole tyhjiössä. Energiaa tarvitaan, ja tuulivoima on energia, jolla on vaihtoehtoja. Minä satsaisin mieluummin kotimaiseen bioenergiaan jonka rahat pyörivät täysin Suomessa, kuin usein ulkomaalaisomisteiseen tuulivoimaan, jonka sijoittajille nämä runsaat syöttötariffit päätyvät. Energiaomavaraisuuden kehittäminen on ehdottoman tärkeää, mutta tuulivoima ei ole kestävä ratkaisu. Ennemmin olisi tehostettava metsätalouden tuotantoketjuja.

En tiedä onko Suomessa tehty kaikki tekijät huomioonottavaa työllistämistutkimusta tuulivoimasta. Espanjassa ja Saksassa tulos on ollut heikko.

Espanjaa on mainostettu globaalina esimerkkinä sen antaessa taloudellista tukea uusiutuvan energian yrityksille vihreiden työpaikkojen luomiseksi. Espanjalaistutkimus (Álvarez 2009) esittää kuitenkin uusiutuvan energian työpaikkojen kannibalisoivan muita töitä: jokainen uusi uusiutuvan energian työpaikka maksaa 2,2 perinteistä työpaikkaa ja jokaista uutta vihreää megawattia kohden menetetään 5,28 työpaikkaa muualla. Sähkön hinnan kallistuessa merkittävä määrä teollisuutta siirtyy pois.  Álvarezin tutkimusta on arvosteltu Espanjan ammattiliiton parissa (ISTAS, http://www.istas.net/web/abreenlace.asp?idenlace=6771 ) siitä, että se panee sähkön hinnannousun syyksi Espanjassa uusiutuvan energian – minkä tosin hallitus itse analyysissään vahvisti (Constable 2011:92) – sekä liian suoraviivaisesta tulkinnasta arvioidessaan tukien taloudellista vaikutusta (Lantz & Tegen 2009). Toisaalta sama viesti löytyy tarkkaan lukemalla myös EU:n komission omasta julkaisusta EmployRes (2009) vihreän politiikan taloudellisista vaikutuksista. Julkaisun tiivistelmäosuus on jossain määrin harhaanjohtava, sillä tutkimuksen sisältö on tiivistelmää pessimistisempi.

Se että metsänomistajat saa veronmaksajien kukkarosta rahaa, ei mielestäni voi pitää minkäänlaisena argumenttina tuulivoiman puolesta.

 

Share Button