Warning: Illegal string offset 'filter' in /var/www/fs1/5/korhola/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1442

Warning: Illegal string offset 'filter' in /var/www/fs1/5/korhola/public_html/wp-includes/taxonomy.php on line 1442

Kysymykset

18.huhtikuu 2015 - 14:40

Mikko Sinivirta kysyy

Lapsen oikeus äitiin ja isään

Hei, pidin vaalikonevastaustesi asiantuntevista linjauksista. Kaipaisin kuitenkin tarkennusta koskien sukupuolineutraalin avioliiton yhteiskunnallisia vaikutuksia pitkällä tähtäimellä. keskustelun jatkaminen voi toki olla pinnallista. on kuitenkin hyvä huomioida että tahdon liikkeen aloite vietiin läpi painostuksella, johon osallistui niin ay kuin oy johtajat, niin pääministeri kuin arkkipiispa. lapsen luonnollinen oikeus sekä äitiin että isään sivuutettiin.

Share Button

ER vastaa

Se on totta. Keskustelu oli pinnallista. Ja jos ylipäätään lähdetään liikkeelle yksilön oikeuksista, kuten tässä kysymyksessä on lähdetty, ja mielestäni perustellusti, on loogista muistuttaa että vastaavat yksilön oikeudet koskevat myös lasta. Lapsi on yhtäläinen oikeussubjekti, ja hänen oikeuksiaan tulee periaatteessa kunnioittaa – tai ainakin tiedostaa että tässä tapauksesssa kahden eri oikeussubjektin, pariskunnan ja lapsen oikeudet törmäävät. Jos tehdään lapsen puolesta päätös, että hän jää ilman toista vanhempaa, tulee ainakin tiedostaa tapahtunut arvovalinta. Se on fakta. Siksi muistaakseni yhdessä vaalikoneessa totesin, että tästä tulisi voida keskustella kiihkottomasti.

Nyt kuitenkin on muistettava, että laki sallii jo nyt tämän oikeuden rajoittamisen. Meillä Suomessa laki sallii yksinäisen ihmisen tekemän adoption – ja siinäkin tapauksessa lapsi jää ilman toista vanhempaa. On vaikea tällaisen mahdollisuuden ollessa olemassa sallia se yhdelle vanhemmalle ja riistää se toiselta vanhemmalta kun molemmissa tapauksissa lapsen kannalta tilanne on sama.

 

Share Button