Nord Stream: aikajana sotaan

5.4.2022

Käyn tiivistetysti läpi Nordstreamin tarinan aikajanalla. Ikävä kyllä se ei anna hyvää kuvaa saksalaisesta valtioviisaudesta. Jokainen voi tulkita sitä eri tavoin.

Oma tulkintani on se, että Saksan virhe oli vihreän politiikan kunnianhimo. Se halusi ajaa ydinvoiman alas ja olla uusiutuvan energian edelläkävijä, mutta se tiesi, ettei keskeytyvistä tuulesta ja auringosta saa aikuisten oikeasti irti sitä energiaa, mitä uskotellaan. Imagon rakentamiseen ne silti kelpaavat, varsinaiseen suoritukseen tarvitaan Venäjän kaasu.

Aikajanalta näkee, kuinka kumppanit varoittivat kaasuputken aiheuttamasta vaarallisesta poliittisesta riippuvuudesta, kauan ja turhaan.

Vihreä unelma on maksanut maailmanrauhan. Vihreät haaveilijat ovat olleet Kremlille hyödyllisiä idiootteja. Pelkään, että ne, jotka ajattelevat, että tämä tilanne ratkaistaan vain vahvistamalla vihreää siirtymää, ovat hyödyllisiä idiootteja edelleen.

Mitä tästä voi oppia?  Olen usein harmitellut, minkä vahingon Donald Trumpin sosiopaattinen käytös maailmalle teki. Hänhän oli valitettavan monessa kohden asiallisesti oikeassa, ja erityisesti siinä, mitä hän sanoi Euroopan vaarallisesta energiariippuvuudesta Venäjän suuntaan. Mutta ikävä kyllä kaikki mihin Trump kosketti, muuttui mielessämme paskaksi. Siinä täytyi olla jotain naurettavaa, ja jos ei ollut, se kehrättiin mediassa naurettavaan muotoon. Sitten se ajatus oli helppo hylätä. Näin oikeutettiin väärät käytännöt ja vapautettiin itsensä vastuusta. Riitti kun väärä ihminen oli koskenut siihen.

Tässä suhteessa kritiikin täytyy suuntautua itseemme ja omaan narratiiviimme. Elämä ja politiikka on liian vakavaa, ja me olemme periaatteessa liian koulutettuja, jotta asioihin kannattaisi suhtautua identiteettipolitiikkana: jos tuo ääliö kannattaa sitä, minun täytyy vastustaa. Meidän pitää pystyä parempaan. Muuten teemme maailmalle pahaa.

Vuodet 2010-2014

Nord Stream -kaasuputken rakentaminen alkaa vuonna 2010. Yhdysvallat kertoi vastustaneensa vuonna 2019 asiaa vakaasti yli vuosikymmenen ajan. (Lännen media, 21.12.2019) Maa katsoo uuden yhteyden (Nord Stream 2) lisäävän Venäjän taloudellista ja poliittista vaikutusvaltaa Euroopassa. Kaikki presidentit (Barack Obama, Donald Trump, Joe Biden) ovat vastustaneet hanketta.

Vuosi 2015

Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamisesta sovitaan syksyllä 2015. Bulgaria, Tsekki, Kreikka, Unkari, Puola, Romania ja Slovakia sekä Baltian maat arvostelevat kaasuputkihanketta ja vaativat sitä kirjeessään huippukokouksen asialistalle. Kaasuputken rakentaminen voisi heikentää Ukrainan asemaa EU:n ja Venäjän välissä. Ukrainan reitin säilyttäminen on strategisesti tärkeää kokonaisuutena EU:lle sekä energiaturvallisuuden että Itä-Euroopan vakauden vahvistamiseksi. (Taloussanomat-Reuters, 27.11.2015)

Vuosi 2016

Tukholmassa vierailleen Yhdysvaltain varapresidentin Joe Bidenin mukaan Venäjältä Eurooppaan suunnitellun Nord Stream 2- kaasuputken rakentaminen olisi Euroopan kannalta huono juttu. Biden painottaa, että minkään maan ei pitäisi voida käyttää energialähteitä painostukseen. Merkittävä riippuvuus Venäjästä horjuttaisi Ukrainaa. Eurooppa tarvitsee monia kaasulähteitä. (STT, 25.8.2016)

Vuosi 2017

Pietarissa vieraillut Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel (SPD) ilmaisee jälleen tukensa Nord Stream 2-hankkeelle ja ilmoittaa Saksan haluavan saada putken valmiiksi. Sen oli määrä valmistua vuonna 2019. Naton entinen pääsihteeri (2009-2014) Anders Fogh Rasmussen huomauttaa, että putki on ”Kremlin ase”; kyseessä on Putinin ansa, johon Saksa on kävelemässä.

Nord Stream 2 on Kremlin kärkihanke, jolla se yrittää pitää Länsi-Euroopan riippuvaisena venäläisestä kaasusta, kertoo Rasmussen Bild-lehdelle (Bild 1.12.2017) Venäjä yrittää vakiinnuttaa otteensa EU:n sydämessä ja viedä Ukrainalta tulot, joita se saa tällä hetkellä sen läpi kulkevien kaasuputkien käytöstä. Ukraina tarvitsee ne rahat, jotta siitä voisi tulla eurooppalainen valtio. Tätä kehitystä Saksakin on ollut tukemassa. (Iltalehti, 2.12.2017)

Vuosi 2018, toukokuu

Venäjän presidentti Vladimir Putin astuu virkaansa seremoniassa, jossa jokainen askelkin on laskettu sekunnin tarkkuudella. Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder seisoo ensimmäisenä eturivissä Venäjän patriarkka Kirilin vieressä. (Ilta-Sanomat, 7.5.2018)

Yhdysvallat painostaa Saksaa luopumaan Itämerelle suunnitellusta Nord Stream 2 -kaasuputkiprojektista: saksalaisen uutiskanavan NTV:n mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi liittokansleri Angela Merkelille huhtikuussa, että tämän tulisi tehdä kaikkensa pysäyttääkseen kaasuputkiprojektin. Vastineeksi Yhdysvallat voisi Trumpin mukaan harkita neuvottelevansa uudesta kauppasopimuksesta EU:n kanssa. Lähteinä NTV:llä on saksalaisia hallitusviranomaisia. (The Wall Street Journal, 17.5.2018)

Yhdysvallat vastustaa Nord Stream 2 -kaasuputkea, koska se lisää EU:n riippuvuutta venäläisestä maakaasusta, sanoi Sandra Oudkirk Yhdysvaltain ulkoministeriöstä Bloombergille torstaina. Yhdysvallat pelkää myös, että Venäjä voi käyttää kaasuputkea merenalaiseen tiedustelutoimintaan, sanoi Oudkirk. (STT, 17.5.2018)

Vuosi 2018, heinäkuu

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump läksyttää NATO-kumppaneita liian pienistä puolustussatsauksista: Eurooppa on täynnä vapaamatkustajia, jotka olettavat Amerikan hoitavan Naton kautta puolustuksensa. Saksa kehtaa vielä rakentaa kaasuputkea Venäjältä, mikä vie maan Venäjän taskuun. Yhdysvaltain mukaan Eurooppaa halkovat venäläiset kaasuputket ovat turvallisuusriski ja lisäävät energiariippuvuutta Venäjästä (Yle 11.7.2018). Trump sanoo NATOn pääsihteeri Jens Stoltenbergille Saksan olevan Venäjän kontrollissa, ja hän arvostelee myös Schröderin hallitusjäsenyyttä venäläisessä Rosneftissä (Clew 11.7.2018). Moskovan mukaan USA haluaa vain vahvistaa oman liuskekaasunsa kysyntää, ja käyttää geopolitiikkaa savuverhona. Myös Saksassa epäillään Trumpin motiiveja, eikä haluta nähdä talvea, jossa kaasuntoimitus keskeytyy Venäjän ja Ukrainan erimielisyyksien vuoksi. Energiakysymykset yritetään pitää NATO-kokouksen ulkopuolella, siinä onnistumatta. Bryssel yrittää tasapainotella välissä, Puolan valitettua äänekkäästi (Forbes 11.7.20118).          

Vuosi 2019, joulukuu

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vahvistanut Nord Stream 2 – kaasuputkeen kohdistuvat pakotteet kongressin päätöksen mukaisesti. Kaasuputkiyhteys on lähes valmis, ja sen piti tulla käyttöön jo alkuvuoden aikana. Pakotteet saattavat vaarantaa valmistumisen tai ainakin hidastaa sitä merkittävästi. Venäjän presidentti Vladimir Putin on tosin ilmoittanut, että putki rakennetaan valmiiksi pakotteista huolimatta. Yhdysvallat katsoo uuden yhteyden lisäävän Venäjän taloudellista ja poliittista vaikutusvaltaa Euroopassa. Vastustukselle lienee kuitenkin myös taloudellisia syitä, sillä Yhdysvalloista on tullut eräs maailman suurimmista kaasunviejistä, ja se yrittää aktiivisesti lisätä erityisesti nesteytetyn maakaasun (LNG) vientiä. Trumpin hallinto on kutsunut yhdysvaltalaista LNG:tä ”vapauden kaasuksi”, joka tarjoaisi Euroopalle vaihtoehdon venäläiskaasun sijaan. Lisäkaasu on tärkeää erityisesti ydinvoimasta ja kivihiilestä luopuvalle Saksalle. (Lännen media, 21.12.2019)

 Saksa moittii Yhdysvaltoja, ja Saksan valtiovarainministeri ja varakansleri Olaf Scholz sanoo saksalaiselle ARD-yleisradioyhtiölle, että Berliini ”hylkää jyrkästi” Washingtonin sanktiot. -Tällaiset pakotteet ovat vakavaa puuttumista Saksan ja Euroopan sisäisiin asioihin ja niiden suvereniteettiin. Vastustamme jyrkästi tätä, Scholz sanoi. -Meille on selvää, että emme hyväksy tällaisen pakotteen määräämistä, ja teemme tämän selväksi Yhdysvaltain hallitukselle.

Washington, joka on pyrkinyt myymään enemmän omaa nesteytettyä maakaasuaan (LNG) Euroopan maille, uskoo, että putkilinja tekee Euroopasta liian riippuvaiseksi Venäjän toimituksista. (ABC NEWS, 23.12.2019)

Vuosi 2020, elokuu

Itämeren läpi kulkeva 1200 kilometriä pitkä kaasuputki on melkein valmis. Nyt Nord Stream 1-kaasuputken linjaa mukailevan kakkosputken rakennus on tyssännyt Yhdysvaltain väliintuloon, kun rakentamatta on enää 100 kilometriä. Presidentti Donald Trump on uhannut putkihankkeen rahoittajia sanktioilla, mutta Saksan ja Venäjän ulkoministerit ovat nousseet vastustamaan Yhdysvaltain väliintuloa. Myös Yhdysvaltain senaatissa ollaan tympääntyneitä siihen, että toinen putki on rakenteilla.

-Nyt ollaan pattitilanteessa. Tulevien viikkojen aikana selviää, millaisen sanktiopaketin USA:n kongressi säätää. Sen jälkeen voi olla, että hankkeen sijoittajien, kuten Fortumin, mukana olevista eurosta tulee voittojen sijaan tappioita, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sanoo.

Saksalle kysymys on alueen vakauttamisesta ja energiansaannin turvaamisesta. Saksassa energiayhteys Venäjään on nähty aluetta vakauttavana asiana. Venäjän maakaasu on maantieteellisesti kätevän lähellä Eurooppaa. Huoltovarmuusmielessä on nähty hyvin rationaalisena, että sieltä tulee energiaa, jota EU lähivuosina tarvitsee yhä enemmän jo pelkästään käynnissä olevan energiavallankumouksen takia. Saksa on sitoutunut sulkemaan kaikki ydinvoimalansa vuoteen 2022 mennessä. Kauttaaltaan myös fossiilisista polttoaineista ollaan siirtymässä pois, ja maakaasu on pienempi paha. Myös Saksan ja Venäjän välinen suhde on tärkeässä roolissa. Saksan näkökulmasta energiakauppa vakauttaa aluetta. (Lännen media, 12.8.2020)

Vuosi 2021, toukokuu

Yhdysvallat luopuu Nord Stream 2-yhtiöön kohdistuvista pakotteista. Nord Stream 2 AG -yhtiöön sekä sen toimitusjohtajaan kohdistuvat pakotteet poistuvat presidentti Joe Bidenin päätöksellä. Toimitusjohtaja Warnigia pidetään Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheisenä liittolaisena.

Kaasuputken asennustöihin osallistuvat venäläislaivat sen sijaan ovat jatkossakin pakotteiden kohteina. Saksa on pyrkinyt pääsemään pakotteista eroon, sillä Nord Stream on sille tärkeä hanke. Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoo Bidenin päätöksen osoittavan, että Yhdysvallat tulee asiassa Saksaa vastaan. -Se on osoitus siitä, että Saksa on Yhdysvalloille tärkeä kumppani, johon se voi luottaa tulevaisuudessa, Maas sanoi. Ulkoministerin mukaan Nord Stream 2 on ainoa asia, jossa Yhdysvalloilla ja Saksalla on ollut merkittäviä erimielisyyksiä. (STT, 19.5.2021)

Ulkoministeri Anthony Blinken tapaa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin Arktisen neuvoston kokouksessa Islannissa ja esiintyy sovinnollisena haluten kehittää suhteita Eurooppaan. USA:n hallinto toivoo, että sanktioiden keskeyttäminen mahdollistaisi keskustelut putken mahdollisista negatiivisista vaikutuksista ja lisäisi mahdollisuuksia syventää yhteistyötä muilla alueilla, kuten pandemian, ilmastonmuutoksen ja talouskriisin hallinnassa. (Reuters, 19.5.2021)

Vuosi 2021, heinäkuu

Yhdysvallat ja Saksa ovat päässeet yhteisymmärrykseen kiistanalaisesta Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeesta. Saksa lupaa toimia, jos Venäjä uhkailee Ukrainaa tai yrittää käyttää energiaa aseena. Osapuolet varoittavat Venäjää uusista talouspakotteista ja pyrkivät varmistamaan, että Ukrainalle taloudellisesti elintärkeä venäläisen kaasun läpikulku jatkuu.

Asiasta kertoi USA:n apulaisulkoministeri Victoria Nuland senaatin kuulemisessa. – Tämä on kehno tilanne ja kehno putki, mutta meidän täytyy suojella Ukrainaa ja minusta me olemme ottaneet merkittäviä askeleita siihen suuntaan, Nuland sanoi. (STT, 21.7.2021)

Saksa sitoutuu sopimuksessa tukemaan Ukrainan energiahankkeita ja ulkosuhteita. Venäjän kaasunsiirtosopimus Ukrainan kanssa on umpeutumassa vuonna 2024, mutta Saksa ja Yhdysvallat pyrkivät saamaan sille kymmenen vuoden jatkoajan. Saksa on luvannut Ukrainalle miljardin dollarin verran tukea, jotta maa voi siirtyä vihreään energiaan ja vähentää riippuvuuttaan Venäjästä. Saksan ulkoministeri Heiko Maas tviittasi illalla olevansa helpottunut, että rakentava ratkaisu löytyi. Hänen mukaansa Saksa tukee Ukrainaa vihreän energiasektorin rakentamisessa. (STT, 21.7.2021)

Venäjän hallinto ilmoittaa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat molemmat tyytyväisiä sopimukseen. Johtajat keskustelivat asiasta puhelimitse.

Puhelun aikana Putinin kerrottiin kiitelleen Saksan sitoutuneisuutta projektiin. Venäjä painotti, että kyse on puhtaasti kaupallisesta asiasta, ja tavoitteena on vahvistaa Saksan ja EU:n energiaturvallisuutta. Venäjän mukaan Putin ja Merkel olivat myös puhuneet mahdollisesta jatkosta Gazpromin ja Ukrainan Naftogazin väliselle sopimukselle vuoden 2024 jälkeen. (STT, 21.7.2021)

Saksa ja Yhdysvallat ilmoittavat päässeensä sopuun pitkäaikaisessa kiistassa, joka koski venäläistä Nord Stream 2 -maakaasuputkea. Sovun myötä Itämeren pohjassa Venäjältä Saksaan kulkeva kaasuputki voidaan rakentaa valmiiksi ilman, että Yhdysvallat asettaa uusia pakotteita Venäjälle.

Maiden välisen sopimuksen tavoitteena on lievittää pelkoa siitä, että Euroopan riippuvaisuus venäläisestä energiasta kasvaa. Arvostelijoiden mukaan sopimus ei kuitenkaan ole riittävä.

Tutkimusjohtaja Kansainvälisestä turvallisuus- ja puolustuskeskuksesta näkee sopimuksessa silti merkittävän viestin. – Mielestäni tämä on yksi ainoista kerroista, kun Saksa on avoimesti tunnustanut, että kaasuputkihankkeeseen liittyy merkittäviä geopoliittisia turvallisuushaasteita. (Yle, 22.7.2021)

Saksa ja Yhdysvallat sanoivat yhteisessä tiedotteessaan, että ne asettavat tarvittaessa pakotteita ja käyttävät muita keinoja laittaakseen Venäjän vastuuseen, jos se yrittää käyttää energiaa aseena tai maa ryhtyy uusin vahingollisiin toimiin Ukrainaa kohtaan. Tiedotteessa ei määritelty, millaiset Venäjän teot tarkalleen ottaen johtaisivat vastatoimiin. Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa, että Venäjä on vakuuttanut hänelle, ettei se käytä kaasuputkea aseena. Merkel lisäsi toivovansa, että Venäjään kohdistuvia pakotteita ei tarvita.

Venäjän Saksan suurlähettiläs Sergei Nechaev väitti torstaina uutistoimisto Tassin mukaan, että Moskova ei ole koskaan käyttänyt energiaa aseena tai painostuskeinona. Nechaev lisäsi, että Saksan ja Yhdysvaltojen välisen sopimuksen viestintätyyliä ei voi hyväksyä. Hänen mukaansa Venäjä ei ole maa, jolle voi asettaa uhkavaatimuksia. (Yle, 22.7.2021)

Yhdysvallat haluaa keskittyä Kiinaan. Nord Stream 2 -projekti on aiheuttanut merkittävän ulkopoliittisen ongelman Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinnolle. Demokraatit sekä republikaanit katsovat, että kaasuputki lisää Venäjän vaikutusvaltaa Euroopassa. Kaasuputki on kuitenkin jo lähes valmis ja Yhdysvallat haluaa elvyttää Saksan-suhteitaan, jotka kärsivät edellisen presidentin Donald Trumpin kaudella.

Biden selkeästi ajattelee, että kahdenväliset suhteet sekä Saksaan että EU:hun ovat tärkeitä, arvioi Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen johtaja. -Tämä kaasuputkiasia on vain ratkaistava tavalla tai toisella, jotta päästään hoitamaan tärkeämpiä asioita, kuten Kiinaa, johtaja sanoo. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Moshes katsoo, että kaasuputki olisi valmistunut, vaikka sopimusta Yhdysvaltojen ja Saksan välille ei olisikaan syntynyt. Hänen mielestään nyt on kiinnostavaa nähdä, miten sopimus vaikuttaa Yhdysvaltojen Venäjän-politiikkaan.(Yle, 22.7.2021)

Vuosi 2021, elokuu

Nord Stream 2 -putken pitäisi ilmeisesti valmistua vielä tämän kuun aikana. Hankkeen toteutuminen varmistui, kun Saksa ja Yhdysvallat pääsivät asiassa sopuun aiemmin kesällä. Osapuolet varoittivat samalla Venäjää uusista talouspakotteista ja kertoivat pyrkivänsä varmistamaan, että Ukrainalle taloudellisesti elintärkeä venäläisen kaasun läpikulku jatkuu. Putken valmistuminen ei ilahduta Ukrainaa, minne Merkel jatkaa matkaansa viikonloppuna heti Moskovan vierailun jälkeen. Venäjä on sanonut toivovansa, että kaasu alkaisi virrata uudessa putkessa Venäjältä Saksaan jo tämän vuoden aikana. Merkel väistyy liittokanslerin paikalta Saksassa 26. syyskuuta pidettävien liittopäivävaalien jälkeen. Venäjällä pidetään parlamenttivaalit viikkoa aiemmin 19. syyskuuta. (STT, 20.8.2021)

Vuosi 2021, syyskuu

Nord Stream 2 -kaasuputki on valmis. Gazprom ilmoitti asiasta perjantaina virallisella Telegram-tilillään. Aamun operatiivisessa kokouksessa Gazpromin hallituksen puheenjohtaja ilmoitti, että tänä aamuna kello 8.45 Nord Stream 2-kaasuputken rakentaminen saatiin päätökseen, Gazprom tiedottaa. Venäjältä Saksaan johtava, 1 230 kilometriä pitkä kaasuputki kulkee myös Suomen talousvyöhykkeiden läpi Itämerellä. Reutersin mukaan Venäjä pystyy kaasuputken avulla tuplaamaan kaasuntoimituskapasiteettinsa Eurooppaan ja kiertämään Ukrainan alueen.

Venäjän ulkoministeriön tiedotusosaston johtaja Marija Zaharova sanoi, että kaasuputken käyttöönoton ajankohta riippuu saksalaisesta regulaattorista. Tämän vuoden toukokuussa USA:n presidentti Joe Biden poisti pakotteet. Päätöksen taustalla nähtiin halu parantaa suhteita Saksan kanssa, mutta se nähtiin myös lahjana Putinille. (Iltalehti, 10.9.2021)

15.9.2021 Euroopan parlamentti antoi suosituksen EU:n ja Venäjän välisten poliittisten suhteiden suunnasta: 

  • Nykyisen hallintonsa puitteissa Venäjä on Naton mietintäryhmän äskettäisen arvion mukaan pitkän aikavälin uhka Euroopan turvallisuudelle.
  • EU:n energiapolitiikan ja -etujen mukaisesti EU:n on laadittava ja pantava täytäntöön selkeä strategia siitä, miten se voi lopettaa riippuvuutensa Venäjän kaasusta ja öljystä sekä muista raaka-aineista.
  • Parlamentti katsoo, että EU:n olisi oltava valmis käyttämään vaikutusvaltaansa ja vaadittava Venäjän jättämistä Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle, jotta Venäjän viranomaiset eivät jatkaisi aggressiivista käyttäytymistä. EU:n olisi myös oltava valmis lopettamaan asteittain öljyn ja kaasun tuonti Venäjältä, jos Venäjän viranomaiset jatkavat uhkauksiaan jäsenvaltioita vastaan ja sotilaallisia toimia itäisiä kumppanimaita vastaan naapurialueilla.
  • Nord Stream 2 -kaasuputken rakentaminen –  joka on vastoin eurooppalaista solidaarisuutta ja uhkaa vahvistaa Venäjän määräävää asemaa ja EU:n riippuvuutta Venäjän kaasusta ja altistaa Ukrainan Venäjän pahantahtoiselle politiikalle  –  olisi lopetettava välittömästi eikä sitä pitäisi ottaa käyttöön nykyisissä olosuhteissa, vaikka sen rakentaminen olisi saatu päätökseen. (Iltalehti, 5.3.2022)
Vuosi 2021, lokakuu

Biden manitsee kaksi pääsyytä toukokuiselle sanktioiden poistolle: liittokansleri Angela Merkel oli Nord Stream 2 äänekkäin edistäjä, ja hän halusi parantaa maiden suhteita Trumpin jäljiltä. Toisekseen putki oli suurelta osin jo rakennettu. Useat Nord Streamin vastustajat sekä Washingtonissa että Euroopassa kiistävät Bidenin arvion, ettei hän olisi voinut estää putkea ja sanovat, että tämä antoi Putinille massiivisen lahjan siirtymällä sivuun. Senaattori Ted Cruz sanoi, ettei ole rakettitiedettä havaita 90-prosenttisesti valmiin putken olevan 0-prosenttisen valmis, todeten että putken rakentaminen pysähtyi melkein vuodeksi USA:n sanktioiden vuoksi. (Business insider NED, 20.10.2021)

Putin ilmoittaa Venäjän aloittavan Nord Stream 2 -kaasutoimitukset heti, kun se saa Saksasta vihreää valoa, syyttäen kaasukriisin ja ennätyksellisten energianhintojen johtuvan EU:n energiapolitiikasta. (Reuters, 21.10.2021)

 EU:n ja Yhdysvaltojen välille syntyy sopimus teräs- ja alumiinitullien poistosta. Trumpin hallinto oli asettanut sen 2018 perustellen rajoituksia kansallisella turvallisuudella. EU alkoi hieroa sopua Yhdysvaltojen kanssa toukokuussa, jolloin se jäädytti suunnitellut korotukset vastatulleihin. Tullikiistan hautaaminen on askel kohti EU:n ja Yhdysvaltojen suhteiden palauttamista Trumpin aikaisten yhteentörmäysten jäljiltä. (STT, 31.10.2021)

Vuosi 2021, marraskuu

Blinken tapaa Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban, joka on vierailulla Washingtonissa. Ukrainan edustajat ilmaisevat huolensa Nord Stream 2:sta ja sen uhasta Ukrainan ja Euroopan turvallisuudelle. Blinken ja Kuleba allekirjoittavat peruskirjan strategisesta kumppanuudesta. Blinken sanoo Yhdysvaltojen tarkkailevan merkkejä siitä, käyttääkö Venäjä energiaa poliittisena välineenä Euroopan energiakriisissä ja lisää, että Washington on sitoutunut ryhtymään asianmukaisiin toimiin Saksan kanssa, jos Moskova lähtee tuolle tielle. Kuleba toteaa Venäjän jo käyttäneen kaasutoimituksia aseena. (Reuters, 10.11.2021)

Puolan ulkopoliittisen instituutin Venäjä-analyytikko Agnieszka Legucka sanoo Venäjän käyttävän kolmea kovaa työkalua painostaakseen Eurooppaa avaamaan Nord Stream 2 -kaasuputken. Rajakriisin, asevoimien keskitysten ja energiakriisin taustalla on Venäjän tarve saada kaasu virtaamaan Nord Stream 2:ssa. Venäjä yrittää luoda painetta saadakseen Nord Stream 2:lle käyttöluvan ja avatakseen putken. Itämeren pohjassa kulkeva putkilinja tarvitsee vielä eurooppalaisten viranomaisten luvituksen ennen kuin kaasuntoimitukset voivat alkaa. (Iltasanomat, 15.11.2021)       

Vuosi 2021, joulukuu

Biden lupaa Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten vastaavan voimakkailla toimilla, jos Venäjän sotilaallinen toiminta lisääntyy Ukrainaa vastaan. Yhdysvallat on huolissaan Venäjän toimista Ukrainan rajalla. Venäjä haluaa takuut, ettei Ukraina liity Natoon. Lisäksi Venäjä haluaa takuut siitä, ettei sen lähellä oleviin maihin sijoiteta hyökkäysaseita. Yhdysvallat ja Ukraina ovat sanoneet, että Venäjä on koonnut kymmeniä tuhansia sotilaita lähelle Ukrainan rajaa ja että hyökkäys voisi alkaa ensi kuussa. Venäjä on kiistänyt syytökset ja sanonut olevansa huolissaan Ukrainan armeijan mobilisoinnista lähelle Venäjän tukemien Itä-Ukrainan separatistien alueita.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi Yhdysvaltojen patistavan Saksaa suostumaan siihen, että se keskeyttäisi kiistellyn Nord Stream 2 -kaasuputkiprojektin, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Bloomberg perustaa tietonsa näkemiinsä asiakirjoihin. Presidentti Bidenin hallinto pyrkii saamaan Saksan uudelta hallitukselta tällaisen lupauksen, kertoi asioita tunteva lähde Bloombergin mukaan.(STT,AFP, 7.12.2021)

Nord Stream 2 -kaasuputkella on keskeinen rooli Venäjän ja USA:n välisessä kiistelyssä Venäjältä Itämeren poikki Saksaan johtava Nord Stream 2 -kaasuputki on päässyt Yhdysvaltain viranomaisten suunnittelemien Venäjän-pakotteiden kärkeen. Länsimaiden yhdessä toteuttamilla pakotteilla on tarkoitus osoittaa presidentti Vladimir Putinille, että mahdollinen hyökkäys Ukrainaan kävisi kalliiksi. Venäjän lähetettyä joukkoja Ukrainan rajalle Yhdysvaltain tiedustelupalvelu varoitti Venäjän mahdollisesta hyökkäyksestä. Nyt presidentti Joe Bidenin hallinto haluaa Saksan estävän kaasuputken toiminnan, mikäli Venäjä todella hyökkää Ukrainaan.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz vannoi virkavalansa vasta keskiviikkona, mutta Yhdysvaltain hallinnon viranomaiset kertovat olevansa jo yhteydessä uuteen hallitukseen.

Vaikka Scholzin hallinto pääasiassa tukee putkilinjaa, uutta hallitusta lähellä olevien lähteiden mukaan Scholz aikoo harkita Nord Stream 2 -hankkeen pysäyttämistä osana laajempaa Venäjän vastaisten pakotteiden kirjoa, jos hyökkäys Ukrainaan todella tapahtuisi. Pohjatyöt on jo tehty. Biden sopi heinäkuussa Scholzin edeltäjän Angela Merkelin kanssa, että Saksa estää putken käyttöönoton, jos Venäjä uhkaa sillä Ukrainaa. (Financial Times/Turun Sanomat, 12.12.2021)

Loppukuusta Saksan uudella hallituksella on vaikeuksia löytää yhtenäistä linjaa kaasuputkikiistassa. Liittokansleri Scholz (SPD) kuvaa sen täysin epäpoliittiseksi yksityisen sektorin hankkeeksi, kun taas vihreiden talousministeri Robert Habeck pitää putkea virheenä. Hallitus kuitenkin varoittaa Venäjää vakavista seurauksista Nord Stream 2 -kaasuputken suhteen, jos maa hyökkää Ukrainaan. Ympäristö- ja energia-asioista vastaava ministeri Habeck sanoo Frankfurter Allgemeine -lehden haastattelussa, etteivät mahdolliset sotilastoimet jää ilman seurauksia. -Saksan uusi hallitus on linjannut, ettei kaasuputkea oteta käyttöön, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

-Geopoliittiselta kannalta tarkasteltuna kaasuputki oli virhe. Se on kuitenkin rakennettu, ja kysymys sen käyttöönotosta tulee ratkaista saksalaisten ja eurooppalaisten lakien pohjalta, totesi Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock.(Demokraatti, 18.12.2021, Verkkouutiset 20.12.)        

Vuosi 2022, tammikuu

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Nord Stream 2 -kaasuputkihanke on vaarassa pysähtyä, mikäli Venäjä hyökkää Ukrainaan. Brittilehti Guardian luonnehtii Yhdysvaltain ulkoministeriön lausuntoa merkittäväksi muutokseksi lännen aiempaan linjaan kaasuputken suhteen. Suunnanmuutosta lienee vauhdittanut Saksassa hiljattain tapahtunut vallanvaihto, sillä edellinen liittokansleri Angela Merkel tunnettiin Nord Stream 2 -hankkeen vankkana tukijana.

Sekä Saksan nykyinen liittokansleri Olaf Scholz että ulkoministeri Annalena Baerbock ovat sanoneet aiemmin, ettei mitään vaihtoehtoja suljeta pois, kun Ukrainan kriisiin haetaan ratkaisuja. He ovat korostaneet, että tämä koskee myös Nord Stream 2 -hanketta. (Ilta-Sanomat, 27.1.2022)

Vuosi 2022, 8. helmikuuta

Joe Biden: Jos Venäjä hyökkää, Nord Stream 2:a ei enää ole. Lupaan sen teille, että laitamme sille lopun. Scholz toistaa lehdistötilaisuudessaan lupauksensa pysyä samassa rintamassa Yhdysvaltojen kanssa, mutta ei mainitse kaasuputkesta mitään. (Iltalehti, 8.2.2022)

Vuosi 2022, 16. helmikuuta

Putin tapaa liittokansleri Scholzin ja vakuuttaa Venäjän sitoutuneisuutta Nord Stream 2:een, luvaten sen tuovan halpaa kaasua Eurooppaan. Putin myös kiittelee entisen liittokansleri Schröderin suunniteltua nimitystä Gazpromin hallitukseen, jossa hän tulee ”toimimaan oman maansa etujen mukaisesti” ja ”vaikuttamaan päätöksentekoprosessiin” yhtiössä. (Upstream 16.2.22)

Yhdysvalloilla on valta estää kaasuputken avaaminen, koska Nord Stream 2 -kaasuputkessa mukana olevat eurooppalaiset energiayhtiöt, suomalainen valtionyhtiö Fortum mukaan lukien, ovat riippuvaisia asemastaan Yhdysvaltain johtamilla läntisillä rahoitusmarkkinoilla. (Iltalehti, 16.2.2022)

 Vuosi 2022, 22. helmikuuta

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kertoo, että Saksan ja Venäjän välinen Nord Stream 2 -kaasuputkihanke keskeytetään. Scholz kertoi pyytäneensä keskeyttämään saksalaisviranomaisten tarkasteluprosessin kaasuputken käyttöönottamiseksi. Scholz kertoi muidenkin sanktioiden olevan jatkossa mahdollisia, mutta hän kuvailee kaasuputkihankkeen keskeyttämistä tässä vaiheessa ”konkreettiseksi teoksi”. Biden kehottaa lehdistötilaisuudessa myös Ukrainassa oleskelevia Yhdysvaltain kansalaisia poistumaan maasta hyökkäyksen uhan takia. (MTV Uutiset, 22.2.2022 klo 13:20)

Vuosi 2022, 1. maaliskuuta

Kaasuputkihanke Nord Stream 2:n taustayhtiö on hakeutunut konkurssiin, kertoo sveitsiläismedia SRF. Sveitsiin Zugin kantoniin rekisteröity yhtiö Nord Stream 2 AG ajautui maksukyvyttömyyteen ja yhtiön kaikki runsaat sata työntekijää irtisanottiin, paikallisviranomainen kertoi SRF:lle. Nord Stream 2 AG:n taustalla on venäläinen kaasujätti Gazprom. Venäjältä Saksaan kulkeva kiistelty kaasuputkihanke laitettiin jäihin viime viikolla, jo ennen kuin Venäjä oli aloittanut hyökkäyssodan Ukrainassa. Lisäksi Yhdysvallat ilmoitti viime viikolla kaasuputkeen liittyvistä pakotteista.

Sveitsiläisen paikallisviranomaisen mukaan Nord Stream 2 AG ajautui maksukyvyttömyyteen Yhdysvaltojen pakotteiden seurauksena. (STT-AFP, 1.3.2022 20:35)   

Vuosi 2022, 9. maaliskuuta

Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen vuoksi keskeytetty kiistelty Nord Stream 2 -kaasuputkiprojekti on ”kuollut”, arvioi Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Victoria Nuland.

-Se (Nord Stream 2) on pala metallia meren pohjassa, enkä usko, että sitä enää elvytetään, Nuland sanoi tiistaina Yhdysvaltain kongressin kuulemisessa, jossa käsiteltiin Yhdysvaltain vastausta Venäjän sotaan Ukrainassa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi tiistaina, että Yhdysvallat kieltää öljyn, kaasun ja energian tuonnin Venäjältä. Hänen mukaansa tuore päätös energian tuonnin kieltämisestä tehtiin tiiviissä yhteyksissä liittolaisten ja kumppaneiden kanssa. Yhdysvallat kuitenkin ymmärtää, että monet Euroopan maat eivät välttämättä pysty toimimaan samoin, Biden sanoi. Esimerkiksi Unkarin pääministeri Viktor Orban on sanonut tuoreeltaan, ettei Unkari tue energiantuonnin kieltämistä Venäjältä. Uutiskanava CNN:n mukaan Orban arvioi Venäjän energiasektoriin kohdistuvien kieltojen aiheuttavan Unkarille suhteettoman suuren taakan. Valtaosa Unkariin tuotavasta öljystä ja kaasusta on peräisin Venäjältä ja noin 90 prosenttia unkarilaisperheistä lämmittää Orbanin mukaan kotinsa kaasulla. Pääministerin mukaan Unkarin talous ei ”yksinkertaisesti voi toimia” ilman venäläistä öljyä ja kaasua. (MTV Uutiset, 9.3.2022)

Loppusanat:

Olemme olleet sokeita. Kaikki eivät ole olleet. Viron presidentti Lennart Meri piti vuonna 1994 Hampurissa puheen , joka sai Vladimir Putinin kävelemään ulos salista.

”Kuten sanoin, hyvät naiset ja herrat: Viro sijaitsee hyvin lähellä Saksaa ja Hampuria. Länsimaiden ja ennen kaikkea Saksan politiikan on tehtävä kohtalokas valinta. Joko idän suurvallan uusimperialistista politiikkaa suvaitaan, rahoitetaan ja lyhyellä aikavälillä mahdollisesti jopa hyödynnetään; se, hyvät kuulijat, olisi politiikkaa, joka ei pysty näkemään senttiäkään nenänsä pidemmälle.”

Tarina Nord Stream 2:sta pitäisi nähdä vain yhtenä Venäjän käyttämänä aseena Ukrainan tavoittelussa. Nord Stream 2 ei tietenkään ole Ukrainan sodan syy. Venäjä vain oli olettanut, että koska Krimistä ei nostettu suurempaa melua, niin Ukraina voitaisiin valloittaa, kunhan toimitetaan kaasua Eurooppaan. Siksi Venäjälle oli tärkeätä, että EU:ssa ajetaan ilmastopolitiikkaa, joka jättää sen käytännössä riippuvaiseksi Venäjästä.

Tämä koskee myös Suomea. Näen aivan saman logiikan omassa energiapolitiikassamme ja esimerkiksi turpeen alasajossa. Se on suoraan vahvistanut Venäjän otetta meihin, ja tehdyt päätökset tulisi perua. Jo nyt lienee selvää, etteivät alasajopäätöksen ilmastovaikutukset ole olleet järkeviä, kun niitä tarkastelee isossa kuvassa. Ja nyt sodan uhkan valossa väärät päätökset on korjattava heti.

 

 

 

 

Share Button