Pariisin sopimus uhkaa velvoittaa Suomea yli miljardin lisälaskuun

14.4.2015

Lehdistötiedote 14.4.2013
FT Eija-Riitta Korhola

– Pariisin ilmastosopimuksessa päätetään uudesta ilmastosopimuksesta, ja todellinen uhkakuva on, että siellä päätetään Euroopan talouden alasajosta, sanoo ilmastopolitiikasta väitellyt kansanedustajaehdokas FT Eija-Riitta Korhola.

– Kyseessä on suuren luokan poliittinen päätös, josta tulisi puhua avoimesti vaalien alla. Se on myös niin suuri päätös, ettei sitä pidä alistaa mahdollisesti kokemattomille ympäristöministereille. Jos Suomi Pariisin sopimuksen myötä  hyväksyy itselleen uuden yli miljardin euron vuotuisen lisälaskun, kyse ei ole vain ilmastopolitiikasta. Se on mitä suurimmassa määrin suurvaltapolitiikkaa ja sekä pääministerin että ulkoministerin tulee johtaa päätöksentekoa tai olla niistä tietoisia.

Korholan väite yli miljardin lisälaskusta perustuu kehittyneiden maiden velvoitteeseen 100 miljardin vuotuisesta tuesta. Korholan mukaan on epätodennäköistä, että USA:n senaatti ratifioisi koskaan sopimusta, joka antaa mm. Venäjälle oikeuden kasvattaa päästöjään noin 40 prosenttia nykyisestä. Silloin maksumieheksi 100 miljardin lupauksia lunastamaan päätyisi vain EU.
– Eri maat tuovat juuri nyt päästösitoumuksiaan pöytään. Niitä lukiessa ei pidä olla naiivi vaan osata tulkita ne historiallisten päästölukujen valossa. Venäjän kohdalla 70-75 prosentin ”leikkaus” onkin  lupa päästää.
– Maailman puhtaimman teollisuuden ajaminen ahdinkoon  ei ole ilmastoteko. Sen säilyttäminen meillä olisi, Korhola toteaa ja viittaa väitöskirjaansa jonka mukaan nykystategia on kasvattanut päästöjä myös EU:ssa sillä ulkopuollelta tuleva runsaspäästöinen tuonti kumoaa saavutukset. Tänään ilmestyneessä blogissaan hän toteaa, että annettujen lupausten valossa ympäristöministerin tehtävän päätyminen nyt keskustalle tai vihreille hirvittää häntä.

Lue lisää Korholan blogista  http://blogit.iltalehti.fi/eija-riitta-korhola/2015/04/14/tama-teidan-taytyy-tietaa/

 

Share Button