Komissio vastasi Korholan kysymykseen koskien tukea miehitetyillä palestiinalaisalueilla sijaitseville pakolaisleireille

4.4.2014

Kirjallisesti vastattava kysymys E-000327/2014

Komissiolle (Varapuheenjohtajalle / Korkealle edustajalle)

työjärjestyksen 117 artikla

Eija-Riitta Korhola (PPE)

Aihe:            VP/HR – Tuki miehitetyillä palestiinalaisalueilla sijaitseville pakolaisleireille

Syyrian kriisi on aiheuttanut kolmannen palestiinalaisten pakolaisaallon ja inhimillisiä tragedioita, kuten nälkiintymistä, sattumanvaraisia kranaattitulituksia ja Yarmoukin pakolaisleirin piirityksen Damaskoksessa. EU ilmoitti oikeutetusti antavansa 16 miljoonaa euroa lisää YK:n Lähi-idässä olevien palestiinalaispakolaisten avustus- ja työelimelle (UNRWA) Syyrian kriisistä palestiinalaisille pakolaisille aiheutuneiden seurausten takia.

Sosiaaliset ongelmat ovat myös yleistymässä miehitetyillä palestiinalaisalueilla sijaitsevilla pakolaisleireillä, ja leirien johtajien mukaan on yhä haasteellisempaa saada rahoitusta sosiaalisille ohjelmille kyseisillä leireillä. Yafa Cultural Centre -kulttuurikeskus, joka järjestää sosiaalisia ja kulttuurisia toimintoja Länsirannan suurimmalla pakolaisleirillä Balatalla, on saanut ison osan rahoituksestaan kansalaisjärjestöiltä, jotka ovat kanavoineet EU:n tukia pakolaisille suunnattuihin toimintoihin. Kulttuurikeskuksen johtajan mukaan EU:n rahoitus Balatan leirin pakolaisille suunnatuille toiminnoille on vähentynyt huomattavasti viime vuosina.

Tällä hetkellä Balatan leirin työttömyysaste on yli 25 prosenttia. Toisen intifadan vaikutukset ovat alkaneet näkyä nuorten aikuisten vakavina mielenterveysongelmina, joista on osoituksena esimerkiksi kesällä 2013 tapahtunut kahden nuoren miehen välinen tappelu, jossa molemmat miehet kuolivat. Pakolaiset kärsivät myös vaikeuksista päästä Israelin työmarkkinoille, huonosta vedestä ja viemäriverkosta, suuresta asukastiheydestä ja liian täysistä kouluista. Siirtokuntalaisten ja armeijan lukuisat yllätyshyökkäykset eivät helpota tilannetta.

1.    Onko varapuheenjohtaja / korkea edustaja tehnyt tietoisen päätöksen vähentää miehitettyjen palestiinalaisalueiden pakolaisille kohdistettua rahoitusta?

2.    Onko mitään lukuja saatavilla miehitettyjen palestiinalaisalueiden palestiinalaisille pakolaisille kohdistetusta sekä suorasta että epäsuorasta rahoituksesta?

3.    Kun otetaan huomioon, että EU on UNRWAn suurin rahoittaja, kuinka varapuheenjohtaja / korkea edustaja aikoo varmistaa, että palestiinalaisten pakolaisleireillä esiintyvät yhteiskunnalliset jännitteet eivät kärjisty enempää rahoituksen vähentymisen takia?

 

E-327/2013

Korkean edustajan, varapuheenjohtaja Catherine Ashtonin

komission puolesta antama vastaus

(4.4.2014) 

 Korkea edustaja, komission varapuheenjohtaja Ashton kiinnittää parlamentin jäsenen huomion siihen seikkaan, että EU:n tuki YK:n Lähi-idässä olevien palestiinalaispakolaisten avustus- ja työelimen (UNRWA) yleisrahastoon ei ole vähentynyt vuodesta 2002. UNRWA:lle on itse asiassa myönnetty lisätukea, joka liittyy suoraan Syyrian kriisiin.

EU:n UNRWA:lle myöntämän rahoituksen kokonaismäärä oli yli 150 miljoonaa euroa vuonna 2013. Se on suurin määrä Gazassa vuonna 2009 toteutetun Cast Lead -operaation vuoksi myönnetyn hätäavun jälkeen. UNRWA:lle sen PEGASE-rahoitusmekanismin kautta myönnetyn tuen lisäksi EU ohjaa kipeästi tarvittavia varoja myös heikossa asemassa oleville palestiinalaisperheille, joista puolet asuu Gazassa.

EU arvostaa suuresti UNRWA:n erittäin vaikeissa olosuhteissa tekemää työtä ja antaa jatkossakin täyden tukensa tälle YK:n järjestölle, joka tuo vakautta alueelle. EU kannustaa myös muita avunantajia tukemaan järjestön erittäin tärkeää työtä.

 

 

 

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *