Leffa

25.2.2014

En ole vielä nähnyt sitä. Jokin aika sitten ajattelin, että onpa nolo leffan aihe tämä tällainen presidenttikamppis. Mitä voi jälkikäteen sanoa voitetuista vaaleista – valuttaa siirappia vai?

Nyt näyttää siltä, että tulossa on kiinnostava katselukokemus.

Mutta kohun aineksia tässä ei ole. Tuollaisesta kampanjatiimistä voi ehdokas vain haaveilla. Lahjakkaat, luovat ihmiset harjoittavat oman leirinsä ja oman ehdokkaansa itseruoskintaa. On päivänselvää, ettei vaaleja olisi voitettu ilman rehellistä ruotimista. Vaalit ovat juuri tuota inhorealismia. On toimittava kuin paholaisen asianajaja pyhimyskandidaattia arvioitaessa: ajateltava jokainen ikävä mahdollisuus loppuun, koluttava kaikki polut ja vastaväitteet, ja tabuja pelkäämättä sanottava jokainen kiusallinen seikka ääneen. Juuri siksi, ettei sitä tarvitsisi katsella muiden tekemänä. Nämä olivat ammattilaisia. Antautuisin epäröimättä heidän käsiinsä.

On myös päivänselvää, ettei tällaista ruotimista ole koskaan tarkoitettu julkisuuteen. Se on intiimiä sisäpiirin pohdintaa, tietenkin. Sitä pohdintaa ei harjoitettu kenenkään loukkaamiseksi vaan kampanjan heikkojen kohtien tunnistamiseksi ja korjaamiseksi. Haaste oli suuri, sillä Sauli Niinistö oli ollut suosion huipulla jo vuonna 1999 ehdokkuudesta kieltäytyessään. Erittäin harvan poliitikon suosio kantaa nykyaikana niin kauas, se on lähestulkoon vastoin painovoiman lakia. Tavallaan Niinistö oli jo eduskunnan puhemiehenä nauttinut presidentin arvostusta ja arvovaltaa, sillä vaalit vuonna 2006 täpärästi voittanut Tarja Halonen oli alkanut menettää otettaan kakkoskaudella. Katseet kääntyivät ilmiselvään seuraajaan. Kampanjan haaste oli, miten puhaltaa elo tapahtumaan, joka oli tavallaan jo koettu ja eletty.

Jos jotakin kohua on tässä nähtävä, se on siinä, että kampanjatiimin luottamus petettiin. Ei kukaan ammattilainen voisi haluta sellaista – kyse ei olisi tehtäviensä tasalla olevasta ihmisestä, jos ei tunnistaisi intiimin rajaa.

Lopputulokseksi tuli harvinaisen kiinnostava kappale autenttista poliittista historiaa. Mutta taitavalta tekijältä se jäänee ainoaksi laatuaan. Luottamuksen voi pettää vain kerran.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *