Seuratkaa meppejä

29.1.2014

Maapallo on pyöreä.

Tämä triviaalilta kuulostava seikka on ollut suureksi eduksi Suomelle ja Finnairille. Vaikka olemme kaukana pohjoisessa, yllättäen olemmekin lähellä muita. Lentomatkat ovat sitä lyhyempiä, mitä lähempänä napa-alueita ollaan, ja siksi Suomi on ollut loistava kauttakulkureitti Aasiaan. Aiemmassa blogissani Isänmaan etu  olen kertonut, miten EU:n lentoliikenteen päästökauppa on vaarantanut tämän erinomaisen sijainnin suomat edut. Asialla on suuria vaikutusseurauksia suomalaisille, muillekin kuin finnairilaisille. Vientiteollisuudellemme on elinehto, että viennin logistiikka pelaa. Matkailullemme on elinehto, että kotimaan reitit kulkevat. Jos Aasian liikenteen kasvunäkymät tyrehtyvät, se heijastuu Euroopan ja kotimaan reitteihin.

Suomi ei ole asiassa kuitenkaan yksin. Eurooppalaiset lentoyhtiöt vastustavat yksimielisesti komission aikeita laajentaa EU:n lentoliikenteen päästökauppaa. Samoin ajattelee EU:n jäsenmaiden enemmistö. Nyt ei ole oikea aika aiheuttaa kauppasotia, iskisimme sillä jälleen kerran omaan nilkkaan, ympäristön yhtään hyötymättä.

Olen tässä asiassa europarlamentin teollisuusvaliokunnan raportööri, ja äänestimme aiheesta viikko sitten. Tulos oli loistava: valiokunta hyväksyi kantani sellaisenaan ja hylkäsi komission suunnitelmat. Se oli tärkeä välivoitto, mutta tämän viikon torstaina asiasta päättää ympäristövaliokunta. Suomalaisista äänestämässä ovat Hassi jaKorhola. Hassi kannattaa päästökaupan laajentamista, minä vastustan. Todennäköisesti en saa kannalleni enemmistöä tuossa valiokunnassa, ja asia mutkistuu. Taistelu kuitenkin jatkuu, ja panen toivoni siihen, että viisaus löytyy neuvostossa, joka pane parlamentin tosiasioiden eteen. Yksipuolisen lentoliikenteen päästökaupan voimakas ajaminen vaarantaa mahdollisuudet saada aikaa globaali päästöjä vähentävä sopimus. Siihen sopimukseen on kyllä poliittista tahtoa, sillä lentoliikenne haluaa itse parantaa omaa mainettaan – mutta ei välttämättä EU:n valitsemin keinoin.

Kuten olen sanonut, seuratkaa meppiemme äänestyksiä. Täällä voi niin tuhota Suomen työpaikkoja kuin pelastaakin niitä. Kun vaalit lähestyvät, yksi hyvä tapa arvioida kandidaattia on katsoa, miten tämä äänesti niinrikkidirektiivissä, päästökaupan backloadingissa,energiatehokkuusdirektiivissä kuin lentoliikenteen päästökaupassa. Tässä vain muutama esimerkki – kaikissa näissä oli panoksena suomalainen työ.

Share Button

2 kommenttia artikkeliin “Seuratkaa meppejä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *