Jouluhauki

8.1.2014

Kuvankaappaus-2014-1-6-kello-1_10_19

 Sain kemiöläiseltä kalastajalta lahjaksi jouluhauen. Tuo ystävä lahjoitti sen hyvässä toivossa muistellen haukiateriaa, jota olin tarjoillut kymmenkunta vuotta sitten. Hän harmitteli, että hauki saa meillä Suomessa liian usein roskakalan osan, vaikka esimerkiksi Italiassa sitä pidetään suurena herkkuna. Presidentin saama perinteinen jouluhauki on sekin lehtitietojen mukaan päätynyt usein kalapulliksi. Ne ovat toki herkullisia, mutta kun tällä kalalla sattuu olemaan jalon maun lisäksi niin kiukkuinen ulkonäkö, se ansaitsisi kokonaisvaltaisemman huomion joulupöydässä.

Nykyisäntäparin haukipolitiikasta en muuten tiedä mitään. Ehkä Haukion kala saa arvoisensa kohtelun.

No minä hellyin kaivelemaan vanhoja reseptejä, ja tässä se on, alunperin Kotiliedestä löytämäni loppiaisen huipentava jouluhaukeni kuvakertomuksena.

Perattu ja suomustettu kala putsataan huolellisesti, ja se saa sisäänsä mehevän täytteen ohrasuurimoista, täysjyväriisistä, pinjansiemenistä, aurinkokuivatuista tomaateista, rusinoista ja tuorejuustosta (ohje lopussa). Ennen täyttämistä suolasin ja valkopippuroin hauen, siten että suolaa on noin teelusikallinen kiloa kohden.

Kuvankaappaus 2014-1-6 kello 1.09.31

Paketti ommellaan kokoon puuvillalangalla ja pyrstö yhdistetään päähän, jotta hauki pysyy kasassa. Lanka lähtee helposti irti paistamisen jälkeen.

Kuvankaappaus 2014-1-6 kello 1.08.31

Hauen kypsyttäminen vaatii noin 20 minuuttia kiloa kohti, ja ensimmäinen kilo puolisen tuntia. Minulla oli kolmen kilon vonkale, joten paistoin sitä 175 asteessa 1 tunti ja 10 minuuttia. Hauen pään kohdalle laitoin voita, joka tekee sen herkullisimmasta osasta, poskilihaksista, vieläkin herkullisempaa. Paistamisen loppuvaiheessa lisäsin ylijääneen täytteen lämpenemään uuniin, sillä se on ruoan kanssa tarjottava lisuke lämpimän munavoin ohella.

Kuvankaappaus 2014-1-6 kello 1.07.26

Munaosaamiseni on noussut uusiin ulottuvuuksiin sen jälkeen kun keksin ostaa KLM:n lentokoneesta kelluvan, laulavan munakellon. Kellon idea perustuu siihen, että sitä säilytetään samassa lämpötilassa kananmunien kanssa ja pannaan veteen yhtä aikaa. Näin se tunnistaa oikean kypsyysasteen ja osoittaa sen soittamalla kolme laulua: löysän munan laulun, kiinteän munan laulun ja kovan munan laulun. Sen jälkeen ei ole tullut munapettymyksiä. Tätä kelluketta myydään myös verkossa, jossa saa niin rock-versiota kuin softimpaakin: mieleenpainuva löysän munan laulu on Killing me softly, kovan munan melodia puolestaan The final countdown. Munakastikkeen hauen kanssa tein siis keittämällä kuusi munaa koviksi ja sekoittamalla niihin desi voisulaa luomukirnuvoista sekä nippu leikattua ruohosipulia.

Valmis paketti oli vaikuttava:

Kuvankaappaus 2014-1-6 kello 1.06.37

 

Lisukkeiden rinnalle valmistin myös perihämäläistä imellytettyä perunalaatikkoa äidin reseptillä.Lisukkeiden rinnalle valmistin myös perihämäläistä imellytettyä perunalaatikkoa äidin reseptillä. Sen salaisuus on vain kärsivällisyys sekä oikea perunalaatu ja lämpötila: pitää odottaa riittävän kauan oikeassa lämpötilassa, että perunat lähtevät lötkistymään. Sitten se onkin maailmanluokan herkku.

Lopputuloksesta tuli herkullista: sekä täyte että hauki hyötyivät suuresti toinen toisistaan. Kulinaarisen hetken huipensi poskilihakset, jotka jaettiin ruokailijoiden kesken. Sen salaisuus on vain kärsivällisyys sekä oikea perunalaatu ja lämpötila: pitää odottaa riittävän kauan oikeassa lämpötilassa, että perunat lähtevät lötkistymään. Sitten se onkin maailmanluokan herkku.

Kuvankaappaus 2014-1-6 kello 3.51.02

Lopputuloksesta tuli herkullista: sekä täyte että hauki hyötyivät suuresti toinen toisistaan. Kulinaarisen hetken huipensi poskilihakset, jotka jaettiin ruokailijoiden kesken.

Asian poliittinen puoli? Sitä ei nyt löydy. Hyvää loppiaista kaikille. Jos kalaonni suosii, vielä ehtii!

(Täyte: 2 dl luomutäysjyväriisä, 2 dl luomuohrasuurimoita, litra vettä, kalaliemikuutio, keitetään reilu vartti. Kypsät suurimot sekoitetaan mössöön, jossa on 2 öljyssä kuullotettua sipulia pikottuna, 100 grammaa paahdettuja pinjansiemeniä, 200 grammaa aurinkuivattuja tomaatteja ja 60 grammaa rusinoita tai korintteja pilkottuina. Lopuksi siihen lisätään 100 grammaa ruohosipulituorejuustoa. )

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *