Konnat ja sankarit

17.12.2013

Hyvä yleisö, valinta on teidän.

Viime täysistuntoviikko Strasbourgissa tarjosi absurdin kokemuksen politiikasta. Siellä oli äänestyksiä, joiden tuloksena sosiaalisessa mediassa liikkui nimilistoja. Julkisuudessa keskusteltiin siitä, mistä emme päätä.

Ensimmäisestä äänestyksestä lehdistössä ei puhuttu mitään. Parlamentin enemmistö hyväksyi valmiin backloading-sopimuksen, joka tuli meille takaisin kolmikantaneuvottelusta. Päästöoikeuksien hintaa nostetaan. Sen seurauksena tulee nousupaineita sähkönhintaan. Mutta ennen kaikkea se tuo suomalaisyrityksille vuosittain kymmenien miljoonien lisälaskun. Energiantuottajat voivat aina maksattaa lisälaskunsa meillä asiakkailla, mutta kansainväliset vientiteollisuusyritykset, kuten vaikkapa Rautaruukki tai Outokumpu, eivät voi tehdä sitä kilpailukyvyn kärsimättä. Tässä sulaa taas työpaikkoja. Kyseessä on myös ympäristötappio, sillä kyseiset yritykset tekevät teräksensä puhtaimmin maailmassa.

Kiitos suomalaismepit, jotka vastustitte päästökaupan kiristystä. Toivon, että neuvokas kansa ottaa selvän nimilistasta ja muistaa sen.

Tällä kertaa se on poikkeuksellisen helppoa, koska meillä oli toinenkin äänestys, ja siinä täsmälleen sama sankarillinen meppijoukko nostettiin esiin konnina.

Parlamentissa äänestettiin ei-lainsäädännöllisestä oma-aloitemietinnöstä, jossa parlamentilla ei ole edes toimivaltaa. Jostain syystä tämä kuitenkin räjäytti julkisuuspotin ja syrjäytti kymmenien miljoonien tappiot, ja nimilistat vilisivät Twitterissä ja Facessa. Mepit saivat paheksuntaa kannattettuaan mietintöesitystä, joka muistutti faktasta, että lisääntymisterveyden kohdalla toimivalta kuuluu jäsenmaille. Heitä nimitettiin naisten oikeuksien vihaajiksi. Kuuluin itsekin tähän joukkoon. Ei auttanut, että päivää myöhemmin äänestin täsmälleen samojen naisten oikeuksien puolesta, asiayhteydessä jossa ei yritetty rikkoa toimivaltarajoja. Mutta ei se ketään kiinnostanut.

Se oli naiivi vedätys. Myös HS-raati kysyi, pitäisikö EU:lla olla jäsenmaita velvoittavaa toimivaltaa lisääntymisterveyttä koskevissa asioissa.

En tiedä ymmärsikö raadin toimitus itsekään, mitä se oikeastaaan kysyi. Kysymyshän tarkoittaa käytännössä, pitääkö lisääntymisterveysasiat (lasten ja nuorten seksuaalikasvatus, ehkäisyneuvonta, aborttioikeus ja käytännöt, hoitohenkilökunnan velvollisuudet) EU:ssa harmonisoida. Jos nyt joku kuvittelee, että tämä tarkoittaisi edistyksellisen ja liberaalin pohjoisen näkemysten valuvan automaattisesti taantumuksellisten jäsenmaiden käytännöksi, erehtyy pahan kerran.

Jos haluamme harmonisointia, on naiivia olettaa, että siinä pohjoismainen naispolitiikka voittaisi. Harmonisointi saattaisi rajoittaa juuri omia vapauksiamme; siksihän näihin eri käytänteisiin on päädytty. Jos EU:lla olisi tällä alueella toimivaltaa, luultavasti lopullinen linjaus olisi pohjoismaista käytäntöä tiukempi, koska siihen pyrittäisiin voimakkaasti vaikuttamaan konservatiivisten maiden taholta. Ja niin kauan kuin tämä on tilanne, näitä toimivaltarajoja kannattaa kunnioittaa.

Keskustelussa on esiintynyt vastenmielisiä yksinkertaistuksia ja meppien motiivien rajuja ja epäoikeudenmukaisia tulkintoja. Huono keskustelun taso on politiikassa aina turhauttava asia. Se korostuu näinä aikoina, jolloin uutisia tehdään twitter-viestien perusteella.

Päästökauppatarina tietenkin jatkuu. Tänään minulla oli Brysselissä Rautaruukin delegaatio, joka halusi keskustella sen kustannusvaikutuksista ja vahvisti kurjat madonluvut. Vihreät naureskelivat pilkallisesti valiokunnassa kun puheenjohtaja kuulutti, että madame Korholan vieraaksi tuli terästeollisuuden edustajia keskustelua kuuntelemaan. On niin helppo naureskella pahalle teollisuudelle. Hymyt hyytyivät, kun tarkensin, että kyseessä on työntekijöiden edustajajoukko, ammattiyhdistysväkeä. Sanoin olevani surullinen kollegojen asenteesta, etenkin kun nämä työntekijät edustivat maailman puhtainta tuotantoa. Nyt näiden ihmisten työpaikat on vaarassa vihreän politiikan vuoksi.

Mutta se ei kiinnosta. Paukut käytetään siihen, mistä me emme edes päätä. En ihmettele, jos kansa ei äänestä eurovaaleissa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *