Nuorisotyöttömyyden torjunta: selviytymiskeinot

11.9.2013

Äänestin tämän erinomaisen raportin puolesta. Olen ensinnäkin erityisen tyytyväinen siihen, että päätöslauselma mainitsee Eurofoundin raportin Suomessa ja Ruotsissa nuorisotakuusta saaduista kokemuksista. Olen myös tyytyväinen kohtaan, joka koskee maahanmuuttajia: suurin osa maahanmuuttajista on nuoria, jotka nimenomaan haluavat töihin, ja tässä tilanteessa tarvitsemme maahanmuuttajia monien elintärkeiden työpaikkojen täyttämiseen. Kolmanneksi olen tyytyväinen erityisesti nuorten naisten tilanteen esille nostamiseen: nuorten naisten työmarkkinaolosuhteet ovat kiistatta huonommat kuin nuorten miesten. Etenkin nuoria naisia syrjitään työpaikoilla useammin, ja naiset kärsivät useammin perhesyistä kuin miehet. Samalla EU:n nuoret naiset ovat koulutetumpia kuin nuoret miehet, ja menetämme valtavan potentiaalin, kun emme työllistä heitä.

Yksi asia, jonka olisin toivonut olevan päätöslauselmassa, on sen toteaminen, että myös vanhempi sukupolvi tarvitsee uusia taitoja – he istuvat usein sellaisten työpaikkojen päällä, jotka nuoret hoitaisivat paremmin. Käytämme myös yhä vanhoja kriteerejä rekrytoinnissa: kaikkiin esim. kansainvälisten organisaatioiden, valtion tai suurten yritysten työpaikkoihin vaaditaan tietty määrä työvuosia. Harjoitteluvuosia ei lasketa, vaikka nykynuoret joutuvat harjoittelemaan usein jopa vuosikausia ennen kun he pääsevät töihin.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *