Egyptin tilanne

12.9.2013

Äänestin päätöslauselman puolesta, sillä Egyptin tilanne on erityisen lähellä sydäntäni. Olen käynyt maassa viimeisten vuosien aikana, ja seuraava matkani on marraskuussa. Olen erityisen huolissani maan vähemmistöoikeuksien tilasta. En missään nimessä kannata diktatuureja, mutta vähemmistöjen tila on huonontunut Muslimiveljeskunnan vaalivoiton jälkeen.

Koptikirkkoja on poltettu kuin kilpaa ja shiiamuslimeja ja bahaita vainotaan. Tilanne on pahentunut entisestään elokuun 14. päivän jälkeen, jolloin lähes 50 kirkkoon iskettiin. Muslimiveljeskunnan kannattajienkin tilanne on kuitenkin huolestuttava: massahyökkäys kirkkoihin alkoi siitä, kun samana päivänä tapahtui ehkä Egyptin nykyhistorian suurin joukkomurha. Maan turvallisuusjoukot iskivät Muslimiveljeskunnan istumamielenosoitukseen tappaen satoja. Nyt olemme koston kierteessä.

Väliaikaishallitus ei tunnu pitävän ohjia käsissään. Hyökkäykset ovat lisääntyneet eri ryhmiä kohtaan etenkin maaseudulla, eivätkä viranomaiset puutu niihin riittävästi. Ilmoitukset Egyptin väliaikaishallituksen aikeista hajottaa Muslimiveljeskunta ovat myös erittäin kyseenalaisia ja vaarantavat muiden uskonnollisten yhteisöjen turvallisuuden.

Toivonkin, että EU:n ulkoministerit päättävät mahdollisimman pian toimista, jotka estävät uskonnollisen väkivallan Egyptissä. Vähemmistöillä tulee olla mahdollisuus päästä julkisiin virkoihin, asua kodeissaan, korjata uskonnolliset rakennuksensa ja harjoittaa uskontoaan rauhassa. Myös uskonnottomien on voitava elää vapaasti, ja kaikki tämä tulee taata perustuslaillisesti. EU:lla on normatiivinen vaikutusvalta Egyptin johtoon, ja sitä on nyt pikaisesti käytettävä. Egypti on tärkein arabimaa, ja sillä on tärkeä rooli koko alueen vakauden ylläpidossa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *