Egyptin tilanne

4.7.2013

Arvoisa puhemies, olen tyytyväinen, että tämä talo pystyy ottamaan kantaa nopeasti Egyptin tilanteeseen. Tuntuu siltä, että EU:n poliittisissa piireissä kärsitään vallankumous- ja protestiväsymyksestä. Meidän on kuitenkin pysyttävä hereillä. Viime päivät ovat olleet merkittävimpiä koko Egyptin vallankumouksen jälkeisenä aikana, ja eilisen illan vallankaappaus on taas muuttanut naapurustoamme.

Mursin vastustajia on karkeasti kahta tyyppiä. Niitä, jotka haluavat palauttaa vanhan järjestyksen, ja ne, jotka haluavat hoitaa siirtymäkauden uudelleen ja palauttaa vallan niille, jotka aloittivat vallankumouksen. Sympatiani ovat jälkimmäisen ryhmän puolella.

Kävin Egyptissä taannoin keskustelemassa maan asioista, etenkin vähemmistöjen näkökulmasta. Vähemmistöjen ja naisten asema on vain huonontunut uuden niin sanotun demokraattisen hallinnon alla ja köyhyys ja korruptio-ongelma eivät ole parantuneet. Kun tapasin muslimiveljeskunnan johdon, he kehottivat meitä eurooppalaisia pitämään huolta omista talousongelmistamme.

Egyptiä sitovat kuitenkin kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteet. Se on kaikista vaikutusvaltaisin arabimaa, jonka asema alueellisena välittäjänä ja tasapainottelijana on kärsinyt, ja tila on avautumassa muille alueellisille toimijoille.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *