Oikeusvaltioperiaate Venäjällä

13.6.2013

Arvoisa puhemies, Euroopan neuvoston ja ETYJ:n jäsenenä sekä useiden YK:n ihmisoikeussopimusten ratifioijana Venäjä on itse sitoutunut suojelemaan ja edistämään ihmisoikeuksia, perusvapauksia ja oikeusvaltion periaatteita. Lukuisat oikeudenkäynnit viime vuosina ovat kuitenkin herättäneet huolta Venäjän oikeuslaitoksen itsenäisyyden ja puolueettomuuden suhteen. Päätöslauselmassa mainitsemamme Magnitski, Hodorkovski ja Politkovskaja ovat vain muutamia esimerkkejä valtion systemaattisesta laiminlyönnistä suojella kansalaisiaan oikeusvaltion periaatteita kunnioittaen.

EU:n ja Venäjän suhde kärsii Venäjän innottomuudesta kunnioittaa ja suojella demokraattisia arvoja. Eniten siitä kärsii kuitenkin Venäjän kansalaisyhteiskunta. Niin kansalaisjärjestöjen kuin homoseksuaalienkin kohtelu herättää huolen syrjinnästä. Venäjä on tärkeä kumppani EU:lle. Toivomme, että niin komission ja neuvoston puheenjohtajat kuin EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Ashton jatkavat näiden asioiden nostamista esille tavatessaan Venäjän johtoa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *