MEP Korhola vaatii kiireellistä ihmisoikeuspäätöslauselmaa Turkin ilmaisu- ja kokoontumisvapaudesta

4.6.2013

MEP Eija-Riitta Korhola (Euroopan kansanpuolue, Kokoomus) on tänään ehdottanut kiireellistä ihmisoikeuspäätöslauselmaa poliittisen ryhmänsä kokouksessa Euroopan parlamentissa, ja toivookin muiden poliittisten ryhmien tukea aloitteelle.

Turkin tapahtumat alkoivat rauhanomaisella puistomielenosoituksella, jolla ympäristöaktivistit yrittivät estää ostoskeskuksen rakentamista historialliseen Gezi-puistoon. Turkin poliisi hyökkäsi aktivistien kimppuun kyynelkaasulla, jolloin protestit laajenivat, ja poliisin ylimalkainen väkivallan käyttö lisääntyi. ”Turkissa on rikottu kokoontumis- ja ilmaisuvapautta ja maassa vallitsee nyt mediasensuurin ja epävarmuuden tila”, sanoo Korhola.

Poliisiväkivallassa on kuollut jo ainakin kaksi ihmistä. Viimeisin uhri oli antakialainen Abdullah Comert. Haavoittuneita on yhteensä jo ainakin 3000 koko maassa. On myös raportoitu, että poliisi on tehnyt kaasuiskuja hätäsairaaloihin ja moskeijoihin, joissa on hoidettu haavoittuneita. Yli 2000 ihmistä on pidätetty, eikä vankiloissa ole enää tarpeeksi tilaa. Poliisi on ottanut muita tiloja käyttöön, mikä on mahdollistanut kyseenalaiset kuulustelumenetelmät. Muun muassa naisia on riisuttu kuulustelujen ajaksi.

”EU ei voi reagoida jälleen myöhässä. Siksi ehdotan, että äänestämme päätöslauselmasta jo ensi viikon täysistunnossa. Meidän on muistutettava Turkkia sen kansainvälisistä ja eurooppalaisista ihmisoikeusvelvoitteista sekä EU:n laajentumiskriteereistä”, sanoo Korhola, joka on Euroopan parlamentin kiireellisiä ihmisoikeuspäätöslauselmia ajavan ryhmän jäsen.

Lisätietoa:

Eija-Riitta Korhola +358 40 5360326
Avustaja Cecilia Pellosniemi +32 85794689

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *