Epämukavia totuuksia

Kun ryhtyy poliitikon raskaaseen työhön, on hyvä pitää mielessä pari seikkaa. Yksi on se, että valta on vain lainaa. Se on tehtävä, joka annetaan ja otetaan pois. Toinen on se, että valta päättyy useimmiten surullisesti, tai ainakin kyllästymiseen. Sen on melkein pakko. Jos ei muut kyllästy, kyllästyy itse. Nämä kun muistaa, ei kaikkea kokemaansa ota liian henkilökohtaisesti. Ja asiaa auttaa, jos syy palvella tehtävässään on itseä isompi.

Kokoomus on ollut isoin puolue pitkään, vaikeana aikana. Keskustan nousun gallupeissa ei siis pitäisi yllättää.

Luin huolellisesti Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän puheen puoluevaltuustolle, jossa hän linjasi Keskustan europolitiikkaa. Minun täytyy tunnustaa, että sitä lukiessani ymmärsin hyvin Sipilän kasvavan suosion. Hän on kiemurtelematon ja suostuu menemään suoraan asiaan listatessaan, mitä vaihtoehtoja eurokriisissä on. Suoruus on arvostettavaa, ihmiset ansaitsevat rehellistä puhetta.

Sipilä listasi kolme vaihtoehtoa: Yhtäällä on eurosta eroamisen tai sen hajoamisen mahdollisuus, toisaalla on liittovaltiokehitys sen pelastamisoperaatiossa. Sitten hän nimesi oman vaihtoehtonsa, jota hän kutsui käytännönläheisen integraation tieksi: kyllä eurolle, ei liittovaltiolle. Sipilä tiivisti: ”Haluamme säilyttää EU:n ja euron, Unioni on meille itsenäisten valtioiden liitto.”

Siinä tuli toinen syy hänen suosioonsa. Sipilä puki sanoiksi sen, minkä useimmat suomalaiset haluaisivat kuulla ja haluaisivat olevan totta. Me haluamme säilyttää euron ja sen edut, kuten matalan korkopolitiikan ja kaupanteon helppouden yhteisvaluutan merkeissä, mutta emme halua liittovaltiota. Ennen kaikkea me suomalaiset emme halua systeemiä, jossa me joudumme vastuuseen muiden velkaantumisesta ja huonosta taloudenhoidosta. Tuosta on helppo pitää. Ja noin Kokoomuksessakin on sanottu monen monta kertaa.

Minun on kuitenkin jatkettava rehellisyyden arvostamista. Pahoin pelkään, ettei tätä Sipilän peräänkuuluttamaa vaihtoehtoa ole enää olemassa. Tahtoisin, että se olisi. Pelkään, ettei sitä ole.

Euron pelastaminen nykytilanteessa lisää väkisinkin yhteisvastuuta ja vastikkeettomia tulonsiirtoja muualle. Ainoa vaihtoehto, joka ei käytännössä sisällä kasvavaa yhteisvastuullisuutta, on euroalueen jonkinasteinen hajoaminen. Asioiden logiikka on muuttunut siten, ettei enää ole syytä uskotella muuta. Jos talousunioni halutaan pitää kasassa, tietynlaista velkojen yhteisvastuullisuutta ja talousunionia on pitkällä tähtäimellä vaikea väistää.

Nämä ovat epämukavia totuuksia. Mieluisaa vaihtoehtoa ei ole olemassa. Joko nykyinen euroalue, sellaisena kuin me sen tunnemme, hajoaa tai tulee syvempi integraatio ja yhteisvastuullisuus. En yritä neuvoa, mitä noista kahdesta pitää valita, mutta olisi hyvä tunnistaa asetelma rehellisesti. Kansa päättäköön, mutta tosiasioiden valossa. Itse ajattelen, että muiden velkojen maksamisesta seuraa pitkällä tähtäimellä moraalikato, siksi se on mahdottomuus.

Paasikivi, johon Sipiläkin vetosi, muistutti, että tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Tekisi mieleni lisätä: täysimääräinen tunnistaminen ja tunnustaminen. Muu on ongelmien pitkittämistä.

(Kolumni julkaistu Nykypäivässä 3.5.2013)

Share Button

66 kommenttia artikkeliin “Epämukavia totuuksia

  1. Paluuviite: Jerry
  2. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no backup. Do you have any methods to protect against hackers?|

  3. Hi there! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!|

  4. Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon everyday. It will always be useful to read through content from other authors and use something from their sites. |

  5. If you are going for best contents like myself, simply go to see this web page all the time for the reason that it presents quality contents, thanks|

  6. Aw, this was an extremely nice post. Spending some time and actual effort to create a very good article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and never seem to get anything done.|

  7. It is the best time to make some plans for the longer term and it is time to be happy. I’ve read this submit and if I could I wish to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles regarding this article. I want to read more things approximately it!|

  8. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely useful and it has helped me out loads. I am hoping to contribute & aid different users like its aided me. Great job.|

  9. Howdy! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same topics? Thanks a ton!|

  10. Hi there, You’ve done a fantastic job. I’ll certainly digg it and personally suggest to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this site.|

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *