Intia: Mohammad Afzal Gurun teloitus ja sen vaikutukset

23.5.2013

(Laatijana)

Arvoisa puhemies, olen erittäin iloinen, että kollegat tukivat minua Intian kuolemantuomioiden nostamisessa Euroopan parlamentin asialistalle. EU on ollut keskeinen toimija taistelussa kuolemanrangaistusta vastaan. Toivon päätöslauselmassa, että Euroopan unioni jatkaa Intian painostamista, jotta tämä monella tavoin kehittynyt demokratia ottaisi käyttöön pysyvän kuolemanrangaistuskiellon.

Mohammad Afzal Gurua syytettiin logistisesta avustamisesta iskussa Intian parlamenttiin vuonna 2002 ja hänen kuolemanrangaistuksensa pantiin täytäntöön helmikuussa. Prosessi ei noudattanut kansainvälisiä oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin standardeja eikä Guru saanut mahdollisuutta hakea armoa. On myös mahdollista, että tuomittu oli syytön.

Gurun yksittäistapaus on osa laajempaa kehityssuuntaa, sillä Intia on ottanut kuolemantuomiot uudelleen käyttöön, kun maa päätti marraskuussa 2012 epävirallisen kahdeksanvuotisen kuolemanrangaistuskieltonsa. Lisäksi Gurun tapaus toimitettiin salassa, perheelle ei kerrottu tuomion ajankohdasta, vaikka aikaisemman käytännön mukaan tiedot ajankohdasta julkaistiin.

Haluan mainita olevani erityisen tyytyväinen siihen, että tämä on mahdollisesti ensimmäinen kerta pitkään aikaan, kun Kashmirin rauhanprosessi mainitaan Euroopan parlamentin päätöslauselmassa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *