Vietnam ja erityisesti sananvapaus

18.4.2013

Arvoisa puhemies, Vietnam on ottanut merkittäviä askelia talousuudistusten muodossa – ja nyt tavoitellessaan paikkaa YK:n ihmisoikeusneuvostossa sen tulisi asettaa itsensä esimerkiksi ihmisoikeuskäytäntöjen parantamisesta. Rauhanomaisia mielenosoituksia on kuitenkin keskeytetty ja mielenosoittajia vangittu oikeudenkäynneissä, jotka eivät täyttäneet vähimmäisiäkään kansainvälisiä kriteereitä.

Turvallisuudesta vastaava ministeriö on viime syyskuusta asti sulkenut blogeja ja nettisivuja, joita ei ole virallisesti hyväksytty, sekä rankaissut niiden tekijöitä. Tammikuussa 14 demokratia-aktivistia tuomittiin 100 vuodeksi vankilaan. Heidän joukossaan oli myös useita kristillisestä näkökulmasta bloggaavia. Kaiken kaikkiaan Vietnamin vankiloissa on satoja uskontonsa ja mielipiteidensä vuoksi tuomittuja. Uskonnollisten ryhmien täytyy rekisteröityä ja saada lupa toimintaansa, jota valtion nimittämät komiteat erikseen valvovat. Viranomaiset ovat mm. estäneet katolisia pappeja pitämästä messuja yksittäisten katolilaisten omissa kodeissa. Parhaillaan ainakin 18 buddhalaistaustaisen hengellisen yhteisön jäsentä uhkaa tuomio, ja useita protestantteja on jo vangittu syytettynä ”kansallisen yhtenäisyyden heikentämisestä”.

Mielipiteenvapaus on universaali ihmisoikeus ja perustavanlaatuinen asia kehityksen ja mielekkään ja merkityksellisen ihmisarvoisen elämän toteutumisessa. Sananvapauden rajoittamisella on kauaskantoisia seurauksia, joten sitä tulisi rajoittaa ainoastaan kansainvälisen lain määritelmien mukaisesti: tiukoin ehdoin ja vain poikkeustilanteissa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *