Ihmisoikeudet Tiibetissä

14.6.2012

Olen aikaisemmin ajanut etenkin tiibetiläisten nunnien ja munkkien asioita heidän sokeeraavien polttoitsemurhien seurauksena. Tämä ei kuitenkaan ole alueen ainoa ongelma. Kiina on ajanut monia toimia, jotka uhkaavat Tiibetin kieltä, kulttuuria, uskontoa, perintöä ja ympäristöä.

Tiibetin johto pyysi viime joulukuussa EU:n korkeaa edustajaa lähettämään EU-diplomaatteja Tiibetiin tutkimaan tilannetta paikan päällä. Kiina on estänyt kyseiset aikeet. Mielestäni ulkosuhdehallintomme tulisikin olla rohkeampi asian suhteen, sillä kyseessä on lukemattomien ihmisten kurja ihmisoikeustilanne. Tiibetin johto on jopa sanonut, että jos tilanteeseen ei puututa pian, Kiinakaan ei ole immuuni arabikevään tyyppiselle tilanteelle.

EU:n tulisi nostaa asia myös esille YK:n ihmisoikeusneuvostossa. Äänestin siis päätöslauselmaesityksen puolesta.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *