Verkkovierailut yleisissä matkaviestintäverkoissa unionin alueella (keskustelu)

9.5.2012

Arvoisa puhemies, Näinä aikoina EU:sta ei ole totuttu odottamaan hyviä uutisia. Eilisen Eurooppa-päivän kunniaksi kerrotaan kuitenkin yksi hyvä EU-uutinen: Matkapuhelinten käyttö ulkomailla halpenee jälleen ensi kesänä. Saamme tolkkua niihin älyttömiin tuhansien eurojen suuruisiin laskushokkeihin, joihin jotkut ovat törmänneet kun roaming-asetukset ovat jääneet päälle ja satunnainen netissä vierailu on tullut kalliiksi. Tunnen asian, koska vastasin sisämarkkinavaliokunnassa verkkovierailuja koskevasta asetuksesta.

Uusi asetus astuu voimaan heinäkuussa, ja laskee hintoja vuoteen 2014 ainakin alle puoleen nykytasosta. Se määrittää kattohinnat roaming puheluille, tekstiviesteille ja ensimmäistä kertaa myös dataliikenteelle. Se myös velvoittaa puhelinoperaattorit tiedottamaan tekstiviestein kuluttajaa, kun hän on lähestymässä itse asettamiaan hintakattoja ollessaan EU-maiden ulkopuolella. Näin estetään hintashokit myös EU:n ulkopuolella, jossa kohtuullisia kattohintoja ei voida lailla säätää. Tämän lisäksi asetus esittää rakenteellisia muutoksia, joilla edistetään kaivattua kilpailua verkkovierailumarkkinoilla.

EU:n idea oli neljän vapauden periaate: tarkoitus on poistaa esteitä työntekijöiden, tavaroiden, palvelujen ja pääoman vapaalta liikkuvuudelta. Nyt niitä esteitä taas poistettiin. Älypuhelinten aikakaudella on ollut turhauttavaa, että niiden äly on pitänyt sulkea juuri silloin kun sitä eniten tarvitaan, liikkuessa ulkomailla uusissa olosuhteissa. Pian kartat ja aikataulut uskaltaa tarkastaa ja parhaat vinkit tsekata juuri siellä, missä liikutaan.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *