Korhola tyytyväinen saavutukseen: EU alentaa verkkovierailu-hintoja alle puoleen nykyisestä

11.4.2012

Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat saaneet maaliskuun lopussa päätökseen neuvottelut kolmannesta verkkovierailu-asetuksesta. Asetus määrittää hintakatot EU-maiden välisille puheluille, tekstiviesteille ja nyt myös dataliikenteelle.

Eija-Riitta Korhola vastasi asetuksesta sisämarkkinavaliokunnan puolella, jonka vastuualueina olivat erityisesti kattohintojen määrittely kuluttajille, sekä kuluttajainformaatiota koskevat osuudet.

Uudet hinnat astuvat voimaan heinäkuussa 2012, ja laskevat vuoteen 2014 asti alle puoleen nykyisestä. Korhola on erittäin tyytyväinen saavutukseen. ”On typerää, että älypuhelinten-aikakaudella kuluttaja joutuu sulkemaan puhelimensa älyn silloin kun sitä usein eniten tarvitsisi. Tähän asti on ollut halvempaa ottaa taksi kuin avata puhelimen kartta toisessa EU-maassa. Heinäkuun alussa tämä vihdoin muuttuu”.

Laskujen hintashokit katoavat niin EU-alueella kuin ulkopuolella. Asetus takaa EU-alueella kohtuullisemmat kattohinnat. Operaattoreille annetaan myös velvollisuus tiedottaa tekstiviestein kuluttajaa, kun hän on lähestymässä itse asettamiaan maksimi kuukausihintoja ollessaan EU-maiden ulkopuolella.

Lisäksi asetuksessa säädellään vaatimukset rakenteellisille muutoksille, joiden kautta saadaan lisää kaivattua kilpailua. Kuluttaja voi esimerkiksi vuoden 2014 alusta lähtien valita halutessaan erillisen ”roaming”-operaattorin kotioperaattorinsa lisäksi. Molemmat toimivat samalla sim-kortilla ja puhelinnumerolla.

Parlamentti äänestää asetuksesta toukokuun täysistunnossaan ja asetus astuu voimaan ensimmäinen heinäkuuta.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *