Burman tilanne (keskustelu)

17.4.2012

Haluaisin osoittaa kiitollisuuteni Euroopan parlamentille Burmaa koskevan päätöslauselman hyväksymisestä. Olen seurannut Burman tilannetta tarkoin nyt jo vuosien ajan ja olen ollut aika ajoin myös hyvin arvosteleva. Samalla olen tukenut EU:n pakotteita tilanteen parantamiseksi.

Nyt on kuitenkin aika alkaa palkita Burmaa uudistuksista. Presidentti U Thein Sein on tehnyt enemmän rauhan ja demokratian eteen kuin Burmassa on tehty vuosikymmenten ajan yhteensä. Burmassa on nyt ymmärretty, että avoin, demokraattinen ja ihmisoikeuksia kunnioittava yhteiskunta on kaikille paras vaihtoehto. Huhtikuun vaalit osoittivat, että Burman poliittinen johto on valmis avaamaan tilaa Aung San Suu Kyin puolueelle ja muille oppositioryhmille ja että olemme todistamassa uuden ajan alkua.

Euroopan parlamentti on nyt tehnyt selvän myönnytyksen Burman suuntaan: EU:n on aika poistaa Burman talouspakotteet. Kun pyydämme uudistuksia, ja niitä tehdään, on meidän myös palkittava kumppaneitamme. Uudistusten ei tule kuitenkaan loppua tähän. EU:n on monitoroitava tarkasti Burman tilannetta. Burman todellinen tulikoe on vuoden 2015 vaalit, joiden oletan jatkavan nyt jo aloitettua linjaa. Sitä ennen meidän ei tulisi poistaa aseidenmyyntikieltoa.

Pyydänkin korkea edustaja Ashtonia hyödyntämään uusien diplomaattisten suhteiden tuomaa lähentymistä. Meidän parlamentin jäsenten on myös vahvistettava entisestään yhteyksiämme sekä Burman poliittiseen johtoon, oppositioon että kansalaisyhteiskuntaan. Samalla toivon, että Burman johto ottaa meidät vastaan yhä avoimemmin mielin.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *