WEEE (Waste electrical and electronic equipment) -lainsäädännön päivittäminen

19.1.2012

Arvoisa puhemies, äänestin WEEE-lainsäädännön päivittämisen puolesta, sillä muistan vielä hyvin, kun toissa vaalikaudella tätä lainsäädäntöä työstimme. Kollegani Florenz oli silloinkin esittelijä, ja samalla haluan onnitella häntä tästä menestyksekkäästä jatkosta tässä tärkeässä aiheessa. Mietintö oli silloin yksi sen vaalikauden merkittävimmistä saavutuksista parlamentille, ja on hyvä että sitä nyt ajantasaistetaan.

Lakiuudistuksen ansiosta yhä useampi elektroniikkalaite korjataan ja kierrätetään kun mikä aiemmin on ollut käytännössä edes mahdollista. Niin kuin jo edellisen WEEE-käsittelyn yhteydessä totesin, juuri näin varmistetaan ympäristömyönteisen tuotesuunnittelun toteutuminen ja siten koko direktiivin toimivuus. Tuottajan tietäessä joutuvansa laitteen loppuvaiheiden maksumieheksi kustannukset minimoidaan jo etukäteen varmistaen, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän ja sekin vähä mahdollisimman kierrätettävää. Siten koko ketju – tuottajat, maahantuojat, kauppiaat, kuluttajat, jätehuollon ja kierrätyksen järjestäjät sekä viranomaiset – ovat kukin osaltaan vastuullisessa asemassa. Juuri niin kuin tuleekin olla.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *