Egypti, erityisesti bloginpitäjä Alaa Abd El-Fatahin tapaus

17.11.2011

Arvoisa puhemies,

lokakuun alussa Kairossa todistettiin 25 ihmisen kuolemaa seurauksena armeijan vastauksesta koptikristittyjen rauhanomaiseen mielenosoitukseen. Tapahtuma on surullinen esimerkki lukuisten samankaltaisten joukossa, joita olemme myös aikaisemmin täällä esiin nostaneet.

Egyptissä on tänä vuonna jo tuomittu 12 000 ihmistä sotilastuomioistuimessa siviilituomioistuimen sijaan. Egyptiläisen tunnetun blogikirjoittajan Abd El-Fatahin kyseenalainen pidätys ja vangitseminen ovat nousseet uutisotsikoihin viime päivinä. Hänen päätöksensä vaieta sotilastuomioistuimen edessä on rohkea, mutta hänen ainut pyyntönsä on riippumaton ja oikeudenmukainen oikeudenkäynti siviilituomioistuimessa. Tämän tulisi olla jokaisen perusoikeus.

Kansainvälisen huomion herättäminen on vähintäänkin ajankohtaista. Egyptissä eletään demokratian kannalta tärkeää muutoksen aikaa. Sosiaalinen media on näytellyt suurta roolia arabikevään tapahtumissa myös Egyptissä, jossa lähestyvät vaalit tulevat näyttämään suuntaa tulevasta. EU:n velvollisuus on toistamiseen osoittaa sitoutuneisuutensa demokratian, uskonnon ja mielipiteenvapauden puolustamiseen ja tukea kaikkia niitä egyptiläisiä, jotka kamppailevat laillisten demokraattisten pyrkimysten puolesta.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *