Kysymys vulkaanisen tuhkan aiheuttamasta häiriöstä lentoliikenteessä

30.11.2010

Eyjafjallajökull-tulivuoren purkaukset Islannissa aiemmin tänä vuonna johtivat ilmatilan sulkemisiin, jotka aiheuttivat suuria häiriöitä lentoliikennealalle ja matkustaville kansalaisille. Tämä on vaikuttanut valtavasti lentoliikenteen alan kustannuksiin ja koko EU:n talouteen, vaikka tilannetta ei voi perustella turvallisuudella. Näiden tapahtumien jälkeen sovittiin, että EU:n on tarkistettava menettelyjään.

Erityisesti on huomioitava, että Eurooppa on maailman ainoa alue, jolla vastuu vulkaanisen tuhkan mahdollisesti aiheuttamista vaaroista ei ole lentoyhtiöillä. Lentoyhtiöillä on parhaat valmiudet käsitellä kyseistä vaaraa (ja muita vaaroja, kuten salamaniskuja, huonoja sääolosuhteita ja niin edelleen) osana omia turvallisuuden hallintajärjestelmiään. Yhdistyneen kuningaskunnan siviili-ilmailusta vastaava viranomainen (CAA) antoi äskettäin EU:n ensimmäisenä viranomaisena ohjeet, joilla vastuu siirretään lentoyhtiöille ja joilla sen toimintatapa yhdenmukaistetaan muun maailman kanssa.

1. Voisiko komissio kertoa, miksi Euroopan lentoturvallisuusvirasto (EASA) ei ole ottanut nykyistä suurempaa johtoasemaa eli ohjeistanut kaikkia EU:n jäsenvaltioita selvästi noudattamaan CAA:n toimintatapaa (jolla vastuu siirretään lentoyhtiöille)?

2. Voisiko komissio esittää selvän määräajan sille, milloin Euroopan lentoturvallisuusviraston käynnistämät erilaiset toimet johtavat merkityksellisiin tuloksiin?

3. Mihin määräaikaan mennessä EU yhdenmukaistaa menettelynsä muun maailman kanssa ja siirtää vastuun lentoyhtiöille?

4. Mitkä takuut komissio voi antaa siitä, että nykytilanteen perusteella EU:n lentoliikenteessä ei enää esiinny häiriöitä tulivuorenpurkausten takia?

5. Voisiko komissio vahvistaa, että Eyjafjallajökull-tulivuoren purkauksista johtuva liikenteen väheneminen ei vaikuta lentoyhtiöiden ilmaisiin päästöoikeuksiin päästökauppajärjestelmässä?

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *