Piitu Brysselissä

21.6.2010

Meppipäiväni alkoi tänään kummallisen kotoisasti kun kollega, jonka kanssa olen viettänyt kymmenen ihanaa vuotta, tuli parlamenttiin informoimaan meitä finanssipolitiikan ajankohtaiskysymyksistä. Kyseessä oli tietenkin Piia-Noora Kauppi Finanssialan Keskusliitosta – Piitu oli meppinä vuodesta 1999 vuoden 2008 loppuun. Pakko myöntää, että olen kaivannut häntä.

Aamiaisella käsiteltiin iso asiakokonaisuus kasvuajattelun kritiikistä rahoituslaitosten pääomavaatimuksiin enkä mene niihin nyt syvemmin. Tiivistettynä viesti oli, että pääomavaatimus tulisi suhteuttaa riskeihin. Suomalaispankit eivät ole juurikaan riskillä pelanneet, joten kaavailtu kiinteä vähimmäisomavaraisuusaste, ns. leverage ratio, olisi meille paitsi turha, myös hankala koska se tekisi luotoista kalliimpia. Pohdintaa käytiin myös tulevasta talletussuojaa koskevasta direktiivistä. Se tulee nostamaan summan 100 00 euroon. Monimutkaisempaa on, että takaisinmaksuaika lyhennetään ilmeisesti seitsemään päivään, mikä merkitsee aikamoista haastetta pankkien valmiudessa: koko ajan merkittävä osa rahasta pitää olla helposti saatavilla, mikä jälleen tulee nostamaan kustannuksia.

Aamupäivällä poikkesin kuuntelemassa paneelikeskustelua, joka kiinnosti: The Parliament Magazine oli järjestänyt seminaarin mustan hiilen roolista ilmaston lämpenemisessä. Vihdoinkin, ja vuoden myöhässä! Kirjoitin aiheesta viime vuoden huhtikuussa kun Nature Geoscience julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan mustan hiilen eli noen rooli voi olla odotettua huomattavasti suurempi – seikka jonka tulisi vaikuttaa ilmastopolitiikan tavoitteisiin. Siitä lähtien olen ihmetellyt, miksei tämä kelpaa ilmastopolitiikan agendalle. Ovatko poliitikot lakanneet seuraamasta tiedettä? Onko maailma valmis? Tässä linkki ensimmäiseen aihetta koskevaan blogikirjoitukseeni.

Lounas sujui EU:n pysyvässä edustustossa, jossa Jan Sture henkilökuntineen kertoi neuvoston uusimmat juorut ja kuulumiset Swift-sopimuksesta ulkosuhdehallinnon uudistukseen, Viron jäsenyyteen rahaliitossa ja Islannin EU-neuvotteluihin. Paljon stressanneen Ashtonin tilanteeseen on tiedossa helpotusta, sillä ulkosuhdehallinnosta on vihdoin päästy sopuun. Kesken kaiken tilaisuus keskeytyi rap-esityksellä, jonka tähdet paljastuivat edustuston työntekijöiksi. Se oli ihmeen hauska esitys, ja yllätti meidät täysin.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *