Juhannusblogi: Rahvaanomaisuuksia rannalla

23.6.2010

”Rahvaanomaisuuksia rannalla”, muotoili yhdeksänvuotias poikani oman käännöksensä Sex on the Beach -drinkistä, kun kymmenen kesää sitten istuskelimme kesälomailtana perheen kanssa jäätelöbaarissa juomalistaa selailemassa. Käsitys seksin – tai seksiksi kuvittelemansa käytöksen – rahvaanomaisuudesta oli täsmälleen hänen omansa. Otan vielä vastuun opetuksesta, että julkinen röyhtäily on rahvaanomaista, samoin ruoka suussa puhuminen tai maiskuttelu, mutta seksi tai kotioloissa ilmenevä vähäpukeisuus tähän listaan ei ole kuulunut.

Itseäni suuresti huvittanut drinkkikäännös kuvasi pienen pojan maailmaa niin hyvin, että lähes liikutuin. Yhdeksänvuotiaalla oli vielä varaa väistellä ja koomisesti torjua aluetta, joka muutamia vuosia myöhemmin riepottelee miehenalkuja miten sattuu.

Nykylasta ja nuorta ympäröivä seksin ylitarjonta selittänee sanavalinnan. Minulle seksuaalisuus ei ollut rahvaanomaista, se oli salaisuus. Mutta en muistakaan lapsena ikinä nähneeni alastomia ihmisiä vääntyneissä asennoissa tursuamassa ulos lehtien kansista. Seksistä ei puhuttu, enkä saanut vaitiolosta sieluuni suuria vammoja. Eroottisin lapsuusmuistoni jäi barbienuken riisumisesta ja pukemisesta. Kun kahdeksanvuotiaana kysyin äidiltä, mitä on pukusuolielämä, hän myönsi sen olevan ihanaa, mutta lupasi kertoa loput vasta kun olisin vanhempi. Vanhempana en kehdannut enää kysyä. Oppikoulussa jännitettiin viikkoja etukäteen sitä biologian tuntia, jolloin tultaisiin kirjassa kohtaan ’Ihmisen lisääntyminen’. ”En kyllä tuu sillon kouluun”, vannoi tyttökaveri posket kuumottaen. Juttu kuivui kokoon, kun opettaja sanoi, että nuo sivut voittekin lukea kotona.

Nyt kaikki on toisin. Kaikki salaperäisyys on poissa, ja turvonneet genitaalit on lätkäisty lasten silmille ennen kuin kiinnostus on edes herännyt. Tunnustan suoraan, etten luultavasti osaa edes kuvitella, millaisissa paineissa omat nuoreni ovat joutuneet kasvamaan aikuisiksi. On hämmentävää nähdä palstoilla alaikäisten kyselevän, milloin kuuluisi aloittaa seksi, ikään kuin se olisi jokin velvollisuus eikä halu, joka kasvaa itsessä. Jos intiimistä tulee arkista, onko helppoa säilyttää itsemääräämisoikeutensa, kasvaa omaan rytmiinsä ja kunnioittaa omaa tahtiaan ja tahtoaan?

Seksin arkipäiväistyminen ei välttämättä tarkoita, että sillä alueella loukatuksi tai ylikävellyksi tuleminen sattuisi yhtään vähemmän. Lasteni lähestyessä murrosikää minua alkoikin pelottaa: kun toistuvasti lukee murheellisia uutisia rakkaudessa haavoittuneiden ja mustasukkaisten epätoivoisista teoista, tuntui kuin olisi lähettämässä lastaan rintamalle.

Se mielessäni aloin miettiä, mitä esimerkiksi tuo nuori mies tarvitsisi selvitäkseen hengissä rakastumisista. Tässä siis hellyydellä laaditut ohjeet ajalle, jolloin rahvaanomaisuudet rannalla alkavat kiinnostaa:

o Ole mies, joka hengittää vapaasti. Älä suostu syylliseksi kun eri tahot antavat ymmärtää, että olet sukupuolesi perusteella syypää vuosituhansien sortoon. Et ole. Älä myöskään provosoidu, kun kohtaat nämä syytökset. Kanna sen sijaan täysi vastuu niistä asioista, joihin oikeasti syyllistyt.
o Luota itseesi. Sinulla on jotakin, jota naisella ei ole ja jota hän tarvitsee ja kaipaa. Älä siksi mieti liikaa geeliä tukassasi.
oÄlä anna naisen määritellä sinua, älä suhdettannekaan. Vaikka naistenlehtien lukeminen olisi tehnyt hänet ekspertiksi rakkauden sanastossa, se ei vielä tee hänestä teidän elämänne eksperttiä.
o Ole ylpeä siitä. Silloin siitä ei tule väline, jolla käytät toisia ihmisiä hyväksi.
o Älä koskaan hylkää itseäsi. Älä kysy toisilta lupaa olemassaolollesi äläkä anna kenenkään toisen olla tietävinään, kuka olet ja mistä sinussa oikeasti on kysymys. Älä myöskään itse tiedä sitä liian varhain – jotta et muuttuisi itsellesi tylsäksi.
o Naura itsellesi. Nauti erehtymisestä.
o Ole joustava mutta tunnista itsessäsi myös se luovuttamaton, josta täytyy pitää kiinni.
o Rakasta intohimoisesti ja sydän auki, niin sinuun ei voi kyllästyä.
o Ole hellä, ole hyvä, saat siitä voimaa. ”Niin kuin kasvot kuvastuvat vedessä, niin ihmisen sydän toisessa ihmisessä.”
o Harjoita itseäsi myös pettymyksiin. Joka tapauksessa tulet rakkaudessa törmäämään kohtuuttomuuksiin ja epäoikeudenmukaisuuteen. Pelisääntöjä rikotaan, etkä saa mistään paikalle erotuomaria.
o Säästä ihmishenkiä: opettele tunnistamaan tunteesi ja anna niille nimi. Lävitsesi vyöryy koskena kaikenlaista. Voit tehdä paljon muutakin kuin etsiä tunnelmaan sopivan äänilevyn tai raivota. Voit puhua omaa kieltäsi ja tulla tilanteen herraksi. Kun opettelet tämän yksinkertaisen ja vaikean taidon, tiedät missä olet, ja sinua on vaikeampi pallotella. Silloin et myöskään tarvitse seksiä pahan- ja hyvänolontunteiden vaihtokauppaan. Voit vapauttaa sen parempaan käyttöön.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *