Korhola vastaa Hassille ja Laxille: EU-parlamentin pitää puuttua ihmisoikeusloukkauksiin – ei eettisiin lainsäädäntövalintoihin

24.2.2010

Satu Hassi ja Henrik Lax (HS Mielipide 23.2.) puolustivat Euroopan parlamentin oikeutta puuttua myös sellaiseen jäsenvaltioiden lainsäädäntöön, joka ei ole EU:n toimivallan piirissä.

Ihmisoikeusloukkaustapauksissa näin tietysti onkin. Parlamentti on tehokas kanava ihmisoikeustyössä ja reagoi jatkuvasti tapahtumiin Euroopassa ja maailmalla; kannanotot ovat edesauttaneet useiden mielipidevankien vapauttamista ja kuolemantuomioiden purkamista.

Osallistun säännöllisesti muutamien meppien kanssa juuri näiden kiireellisten ihmisoikeuspäätöslauselmien laatimiseen. Ne hyväksytään joka täysistuntoviikon viimeisenä päivänä. Valitettavan harva kollega jää paikalle osallistuakseen työhön.

Edistystä on esimerkiksi Pakistanissa, jonka demokraattisille voimille ja uskonnollisille vähemmistöille parlamentti antoi tukensa laatimassani päätöslauselmassa 2007. Räikeintä lienee sharialain hudood: raiskauksien uhri voidaan tulkita rikolliseksi, tuomioinaan raippa tai kivitys. Vajaa vuosi päätöslauselman jälkeen nimitettiin maan ensimmäinen vähemmistöministeri, jonka lupaavaan työhön olen nyttemin tutustunut Pakistanin valtiovierailuilla.

Ihmisoikeustyö antaa näkökulmaa. Ihmisarvoa vaalivan demokraattisen oikeusvaltion kuten Irlannin tekemällä eettisellä lainsäädäntöratkaisulla ei ole mitään tekemistä mielivallan kanssa – ei vaikka itse tukisinkin naisen oikeutta valita. Voimme olla eri mieltä maan aborttilinjasta, mutta se ei oikeuta päsmäröimään.

Juuri siitä naisten ja miesten tasa-arvoa koskevan mietinnön aborttiäänestyksessä oli kyse: Euroopan parlamentin pitää pysyä toimivaltansa rajoissa ja kunnioittaa jäsenmaiden valintoja. Kävelemällä yli kaiken kansallisesti arvokkaana pidetyn tekisimme EU:lle hallaa.

Satu Hassi kertoi esittelevänsä muiden meppien äänestyskäyttäytymistä. EU-lainsäätäjänä olen kokenut mielekkääksi keskittyä ihmisoikeuksien sekä suomalaisen edun, työpaikkojen ja yhteiskunnan erityispiirteiden puolustamiseen. Tästä työstä kerron aktiivisesti kotisivuillani (www.korhola.com).

Eija-Riitta Korhola (kok),
Euroopan parlamentin jäsen 1999-,
Ihmisoikeusjärjestö First Step Forumin puheenjohtaja 2002-

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *