Ilmatieteen laitos muuttui kansalaisjärjestöksi

24.2.2010

Olen pitkään ihmetellyt Suomen Ilmatieteen laitoksen omituista roolia. Sen kai pitäisi olla poliittisesti puolueeton taho, joka ennustaa säätilan ja tiedottaa ilmastoon liittyvistä kysymyksistä. Taannoin Ilmatieteen laitos sai kuitenkin jonkinlaisen palkinnon ympäristöjärjestöltä ja taisi siitä rohkaistuneena jotenkin hurahtaa poliittisesti vihreisiin. Nyt Ilmatieteen laitos on muuttunut yhdeksi lobbaavaksi ympäristöjärjestöksi muiden rinnalla. Se on yhden poliittisen puolueen märkä uni, ja se jopa suosii tiettyjä medioita, kuten YLE:ssä taannoin havaittiin. MOT ei saanut haastattelua, mutta Ilmatieteen laitoksen johtaja Alestalo kiirehti antamaan tuomitsevan lausunnon ohjelmasta Vihreään Lankaan jo ennen ohjelman ilmestymistä. Kirjoitin Ilmatieteen laitokselle kirjeen asiasta mutta en koskaan saanut vastausta.

No en onnekseni ole ainoa, joka on ihmetellyt valtion ylläpitämän laitoksen poliittisesti kuumentunutta agendaa. Murhaavin luonnehdinta on tullut Matti Viialaiselta, joka kuvailee Savon Sanomien kolumnissa Ilmatieteen laitoksen aatekasvatusta toimittajien parissa. Viialainen tunnustaa suoraan että meno muistuttaa hänen nuoruuttaan: ilmastolakia yritetään ajaa samalla paatoksella kuin stalinistit ajoivat rauhankasvatusta kouluihin.

Kuten Viialainen sanoo, on jossain määri erikoista, jos verovaroin ylläpidetty laitos omaksuu kansalaisjärjestöille ominaisen kampanjaroolin ja alkaa harjoittaa tarkoitushakuista tiedotustoimintaa. Tieteellisen roolin uskottavuutta se syö armotta.

Ks linkki: http://www.savonsanomat.fi/mielipide/artikkelit/ilmastotieteilij%C3%B6ill%C3%A4-missio/530383

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *