Tulilinjalla Ashton ja Jeleva

12.1.2010

Komissaaritentit jatkuvat. Eiliseen mennessä oli kymmentä ehdokasta kuultu, loput 16 ovat jäljellä. Omassa agendassani tänään vuorossa ovat Ranskan Michel Barnier (sisämarkkinat ja palvelut) sekä Irlannin Maire Geoghegan-Quinn (tutkimus ja innovaatiot).

EPP:n ryhmäkokouksessa ei säästelty tänä aamuna sanoja, kun pohdittiin tilannetta eilisten komissaarikuulemisten jälkeen. Kehitysapukomissaariksi kaavaillun Bulgarian Rumiana Jelevan tapaus puhutti eniten – huhutaan, että hänet aiotaan pudottaa. Ryhmämme koki tilanteen hankalana, sillä Jeleva on entinen kollegamme. Ilmassa oli ollut jo valmiiksi verenhimoa, muun muassa siksi, että huhut Jelevan aviomiehen mafiayhteyksistä olivat kiertäneet ennakkoon vilkkaana. Tämä oli hermostuttanut tuon nelikymppisen naisen täysin, ja vastaukset olivat asiasisällöltäänkin menneet huonosti. Mediaa oli paikalla kymmenkertainen määrä muihin ehdokkaisiin nähden.

Huhujen mukaan kolmen ryhmän puheenjohtajat olisivat kuitenkin sopineet siitä, ettei ketään yksittäistä ehdokasta vastaan hyökätä huonosta laadusta huolimatta. Päähuomio olisi koko komissiossa, ei yksittäisissä tumpuloinneissa. Tämä uutinen on sekä raivostuttanut että turhauttanut kollegoja, ja nyt puhuttiin siitä, onko tilanteessa mitään järkeä. Puheenjohtajamme Joseph Daul kiisti tällaisen huhun, ja viittasi "de Gaulle -menetelmään". Se tarkoittaa Daulin mukaan, ettei journalistien puheista tule välittää. "Joseph, älä lue lehtiä", oli Charles de Gaulle neuvonut häntä, kun paikkaansapitämättömät huhut hiersivät mieltä.

Voitiinko siis Jeleva hylätä vai ei? Näyttää siltä, että EPP puolustaa omaansa periaatteesta – toveria ei jätetä.

Ja jos mennään yksittäisten henkilöiden tasolle, sanoi eräs italialaiskollega, ensimmäinen ehdokas joka tulisi teilata, on uusi ulkoasiainkomissaari paronitar Ashton. "Komissaariehdokas Ashtonin kuulemisen jälkeen minulle voidaan tuoda ehdokkaaksi kuka tahansa Euroopan kansalainen", hän tylytti. "Osaamaton ja asioita hallitsematon Ashton pitäisi lähettää ensimmäisenä kotiin."

Ryhmämme suorasuu, iäkäs hyvää viiniä rakastava luxemburgilaismeppi Astrid Lulling täräytti, että komissaariehdokkailta tulisi vaatia paitsi asiaosaamista, myös rehellisyyttä. Ilmoitukset taloudellisista eduista olivat näet lyöneet hänet ällikältä: "Hehän ovat aivan köyhiä ihmisiä! Joillakin on kiinteistöjä vain 40 000 tai 70 000 euron edestä! Joillakin ei ole yhtikäs mitään! Minä he meitä oikein pitävät, mikseivät he puhu totta? Tämä köyhyys on aivan yllättävää!" jyrisi Lulling.

Toisaalta hän totesi, ettei pidä siitä kun naisehdokkaiden kohdalla aletaan puhua heidän aviomiehistään. Koskaan miespuolisten ehdokkaiden kanssa ei tehdä tällaista.

Monet kollegat olivat sitä mieltä, että Jelevan pelottamiseksi etukäteen oli tehty kaikki, eikä hän saanut oikeudenmukaista kohtelua puolueellisen puheenjohtajan vuoksi.

Mutta kuultiin toisenlaistakin palautetta: "Jelevan vastaukset olisivat sopineet mihin tahansa kysymykseen. Pitää lopettaa sellainen ajattelu, että kaikki käy. Jossain kohtaa pitää vetää raja. Hänellä oli paljon aikaa selittää, mutta hän ei kyennyt järkevään puheeseen. Pelkään, että joudun tekemään viiden vuoden ajan töitä tällaisen henkilön kanssa", murehti ryhmämme uusi tulokas, ranskalainen naismeppi.

Kokenut saksalaiskollega puuttui keskusteluun: "Jos on kyse siitä että sanoman on oltava selkeä, on palattava paronitar Ashtoniin. Olemme olleet ryhmänä rakentavia ja yhteistyöhaluisia siksi, että haluamme komission mahdollisimman nopeasti toimimaan, ja aikaa on jo haaskattu tarpeeksi Lissabonin sopimuksen ratifioinnin kanssa. Nyt tulee odottaa samanlaista käytöstä muilta."

Ja jos sitä ei tule, Ashton joutunee tulilinjalle siinä missä Jelevakin.

Illalla kuulin, että bulgarialaismepit ovat pitäneet kriisikokouksen ja ovat sitä mieltä että Jeleva pitää vaihtaa. Jos näin on, itsestään selvä vaihtoehto on entinen meppi hänkin, nykyinen puolustusministeri Nickolay Mladenov. Hän olikin Bulgarian ensisijainen vaihtoehto ja Jelevaa selvästi pätevämpi – mutta väärä sukupuoli koitui häen tappiokseen nimityspelissä.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *