Pari suloista faktaa

17.1.2010

Paula sitten päätti satsata lapsiin. Ja kasvaa korkoa siinä samassa.
Päätös on herättänyt odotetusti keskustelua naisten uhrautumisesta, jopa rintamakarkuruudesta politiikassa. Minäkin jouduin ottamaan kantaa siihen tänään Ylen aamutelevisiossa vaikka varsinaisesti aiheena olivat komissaarivalinnat.

Oli kyseessä sitten pienten lasten äiti tai isä, on ihan kohtuullista elää se lyhyt jakso niin, että näkee arkisin lapsensa näiden ollessa hereillä. Kiireisempää työtä ehtii tehdä toistekin. Elämä on lyhyt, ja varsinkin pienten lasten lapsuus on sitä. Hetki vain, korvaamaton jakso – ja jos niitä hetkiä ei saa olla todistamassa, menettää paljon. Ei vain lapsi, vaan myös aikuinen. Omalta osaltani tunnustin, että olen nauttinut kolmesta pikkulapsestani, ja lähtenyt politiikkaan vasta myöhemmin, silloinkin haikein mielin.

Minä en siis liity Paula Lehtomäen moittijoiden joukkoon. Hän luultavasti arvioi voimansa oikein – ellei jo nyt venytä itseään liikaa. Mutta en sano sitäkään, Paula ja miehensä tietävät paremmin.

Sen sijaan sanon, että olen aika väsynyt siihen kysymykseen, miksei näitä asioita kysytä yhtä paljon miehen kohdalla. Kysyä toki pitää aina, mutta yhtä paljonko tosiaan?

Katsokaa naisia, siellä olkapäiden alla nököttää pari kaunista faktaa. Ne selittäisivät aika monta seikkaa ja tekisivät niistä luonnollisia, jos vain sallisimme sen, edes vähäksi aikaa.

Jos rintoja näet ei olisi, ne pitäisi keksiä. Mikä uskomaton, pitkälle kehitetty lapsen tuttipullomaidon säilytysjärjestelmä. Ihon alla tuo tuttimaito säilyy sopivan lämpöisenä, niin että lapsen on mukava juoda sitä. Toisaalta se ei happane eikä pilaannu. Jos maito loppuukin, sitä tulee pian lisää, ja klassinen harmi matkalla itsestään auenneesta ja kassiin valuneesta tuttipullosta on poissa. Tuttiosaa ei sitäkään tarvitse steriloida kahvilassa kuumassa vedessä. Ihminen on huolettoman vapaa liikkumaan vauvansa kanssa!

Puhumattakaan siitä toisesta järjestelmästä, kohdusta. Mahtavaa, että sikiö kasvaa sisällä hygieenisesti ja liikkuu mukana. Eikö oteta näistä biologian suomista ihmeellisyyksistä kaikki ilo irti, tekemättä niistä ongelmaa. Suodaan se ilo niille, joilla vauvaflaksi käy. Ymmärretään että siihen menee hieman aikaa ja vaivaa, mutta on se sen arvoistakin. Kukaan ei ole huonompi, tyhmempi tai laiskempi ruumiinsa ihmeellisyyksien takia.

Paula on fiksu nainen, ja sen koronkasvunkin hänelle mielellään suo

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *