Parlamentti keskusteli ja äänesti lokakuussa kolmesta ihmisoikeuskysymyksestä koskien Sri Lankaa, Irania ja Guinean tilannetta

20.10.2009

Lokakuussa 21.10.2009 parlamentti keskusteli ja äänesti kolmesta ihmisoikeuskysymyksestä koskien Sri Lankaa, Irania ja Guinean tilannetta. Eija-Riitta Korhola oli mukana valmistelemassa kyseisiä päätöslauselmia.

SRI LANKA

Vuonna 2009 päätöksensä saanut, 25 vuotta kestänyt, Sri Lankan hallituksen ja Tamil Eelamin vapautuksen tiikereiden (LTTE) välinen konflikti jätti jälkeensä leirejä, joille yli 250 000 tamilisiviiliä on pidätetty. Leireillä esiintyy vakavaa liikakansoitusta sekä puhtaan veden, saniteettitilojen ja sairaanhoitopalvelujen riittävyyttä koskevia ongelmia.

Euroopan parlamentti pitää tilannetta hyvin valitettava ja korostaa tarvetta toteuttaa vaaditut toimenpiteet, jotta humanitaarinen apu kykenisi saavuttamaan nämä ihmiset ja heidän kotiinpaluunsa olisi mahdollista. Parlamentti kehottaakin Sri Lankan viranomaisia myöntämään humanitaarisille järjestöille vapaan pääsyn näille leireille, noudattamaan kansainvälisiä oikeusnormeja LTTE:n jäseniä vastaan käytävissä oikeudenkäynneissä sekä sallimaan lehdistönvapauden. Euroopan parlamentti myös korostaa miinanraivauksen olennaisuutta maan jälleenrakentamisen ja taloudellisen elpymisen kannalta.

IRAN

Euroopan parlamentti toteaa, että Iranin yleinen ihmisoikeustilanne on jatkuvasti huonontunut etenkin kesäkuussa 2009 järjestettyjen presidentinvaalien jälkeen ja epäilee vakavasti näiden vaalien tuloksen paikkansapitävyyttä, se myös katsoo presidentti Mahmud Ahmadinejad uskottavuuden vakavasti heikentyneen.

Parlamentti tuomitsee laajamittaisen ja liiallisen voimankäytön, mielivaltaiset pidätykset ja väitetyn kidutuksen vaalien jälkeisten mielenilmausten tukahduttamisessa ja vaatiikin levottomuuksien yhteydessä pidätettyjen vapauttamista ehdoitta. Parlamentti myös nostaa esille, että Iranissa teloitetaan toiseksi eniten ihmisiä maailmassa ja että se on ainoa maa, joka teloittaa edelleen nuoria. Euroopan parlamentti vaatiikin Iranin viranomaisia poistamaan lainsäädännöstä ja käytännöstä kaikki kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen ja halventavan kohtelun tai rankaisemisen muodot sekä huolehtimaan oikeusturvasta. Parlamentti myös vetoaa kuolemanrangaistuksen poistamisen puolesta tuomiten voimakkaasti kuolemanrangaistukset ja etenkin nuoren Behnoud Shojaeen teloituksen Iranissa 11.10.2009.

GUINEA

Guineassa kansanäänestyksen vuosipäivänä 28.9.2010 järjestetyn opposition rauhanomaisen mielenosoituksen tukahduttamisessa kuoli eri lähteiden mukaan 100–200 henkilöä ja yli 1000 haavoittui luodeista tai pistinten iskuista, myös oppositiojohtajia on hakattu. Parlamentti muistuttaa, että valtaa tällä hetkellä pitävän sotilasjuntan jäsenet ovat sitoutuneet järjestämään mahdollisimman pian vapaat vaalit, joissa he eivät ole itse ehdolla.

Euroopan parlamentti myös kehottaa päätöslauselmassaan sotilasjunttaa kunnioittamaan ihmisoikeuksien yleismaailmallista julistuksessa ilmaistua oikeutta mielipiteen-, sanan- ja yhdistymisenvapauteen sekä oikeutta rauhanomaiseen kokoontumiseen tuomiten näin mielenosoittajiin kohdistuneet veriset ja tappavat tukahduttamistoimet. Euroopan parlamentti ottaa myös huomioon kauhistuttavat raportit, joiden mukaan sotilaat ovat raiskanneet naisia kiväärinperillä ja jopa pistimillä. Parlamentti tuomitseekin kaikenlaisen naisiin ja tyttöihin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan ja vaatii raiskauksen uhreille lääketieteellistä ja psykologista apua. Euroopan parlamentti myös kehottaa kaikkia valtioita keskeyttämään sotilas- ja poliisikäyttöön tarkoitettujen aseiden, ammusten ja muiden samanlaisten laitteiden toimitukset, joita Guinean turvallisuusjoukot voisivat käyttää ihmisoikeusloukkauksiin.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *