Nord Streamia koskeva malttamattomuus ihmetyttää

29.8.2009

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola ihmettelee pääministeri Matti Vanhasen ja ympäristöministeri Paula Lehtomäen alttiutta myöntää Nord Stream -kaasuputkihankkeelle periaatteellinen lupa Suomen talousvyöhykkeen käyttöön Itämerellä jo ennen kuin ympäristöviranomaiset ovat ottaneet kantaa.

Ympäristöministeriön omilla sivuilla on nostettu esiin kysymyksiä, joihin on haluttu tarkempaa selkoa. Suomi on esittänyt lisätietopyyntöjä muun muassa merenpohjan sedimenteissä olevien haitallisten aineiden leviämisestä, kalastukseen kohdistuvista vaikutuksista, ammusräjäytysten haitoista, kemiallisten aseiden dumppausalueiden tarkemmasta riskinarvioinnista, vaikutuksista Natura-alueisiin sekä putken käyttöottoa edeltävän huuhtelun vaikutuksista.

– Onko näihin huoliin vastattu ja miten, on jäänyt vielä avoimeksi, Korhola ihmettelee.

– Toinen, vähintään yhtä vakava kysymys on se, että valtiovalta on ollut hiljaa, kun hankkeen ulko- ja turvallisuuspoliittista vaikutuksista on esitetty julkisuudessa kysymyksiä asiallisessa hengessä. Jos ne ovat aiheettomia, pitäisi olla kanttia todeta se selvästi eikä antaa huolen kasvaa kansalaisten keskuudessa.

– Vastaamattomia kysymyksiä ja vaitioloa tällä alueella on niin paljon, että tavalliselle suomalaiselle syntyy mielikuva uudelleen viriävästä suomettumisesta. Jos kysymys ei ole siitä vaan pelkästään huonosta kommunikoinnista, hallituksen olisi syytä parantaa tapojaan välittömästi.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *