Turvatoimet pettivät?

Suomessa hämmästellään turvatoimien pettämistä, kun osa valtiopäivien avajaiskonsertin yleisöstä pääsi keskiviikkona sisään Finlandia-taloon esittämättä edes konserttilippua, ja koolla oli sentaan Suomen valtiojohtoa, kansanedustajia, diplomaatteja ja armeijan paallystoa. Pääsylippu pyydettiin näyttämään vasta yläkerran konserttisalin ovella.

Minun on vaikea kuvitella, etta kyseessä olisi suuren luokan turvallisuusmoka, sillä eduskunnan turvallisuusjohtajan mukaan paikalla oli riittävästi turvallisuusväkeä tekemässä havaintoja ja huolehtimassa tilanteesta.

Sen sijaan USA:n senaatin turvallisuustilannetta hämmästelin viime keskiviikkona aivan vakavissani. Minulla oli tapaaminen erään senaattorin kanssa. Olen tottunut, että europarlamentissa tilanne vaatii akkreditoitumisen turvatarkastuksen lisaksi. Tulija kuvataan, henkilollisyyspaperit tarkistetaan ja badge laitetaan rintaan. Ilman sitä ei saa liikkua kukaan.

Senaattiin pääsi noin vain. Laukkuni kyllä otettiin läpivalaisuhihnalle, mutta siinä kaikki – käytännossä vain metalliesineet tarkistettiin. Kutsua ei kysytty, ei käynnin syytä, ei henkilollisyyttä, ei mitään. Kuka tahansa tuntuu pääsevän tolloilemaan sen käytäville ja senaattorien huoneiden oville.

Niinpä minäkin astuin hissiin, jossa yllättävän tuttu naama kutsui tulemaan peremmälle: John McCain ilmielavana. Siinä hän hymyili, ilman mitään turvatoimia. Maassa, jonne tullessa joutuu toisinaan hämmentävään ristikuulusteluun ja aina riisumaan kenkänsä, saa kenenkään estämättä mennä haahuilemaan senaatin tiloihin.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *