Suomelle merkittävä torjuntavoitto rahapelikysymyksessä

10.2.2009

Suomelle merkittävä torjuntavoitto rahapelikysymyksessä
– sisämarkkinavaliokunta hylkäsi kaavailut unioninlaajuisesta rahapelipolitiikasta

Europarlamentin Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta (IMCO) äänesti tänään online-rahapelien integriteettiä käsittelevästä mietinnöstä, jossa sisämarkkinavaliokunnan varapuheenjohtaja Eija-Riitta Korhola (kok) on toiminut ryhmänsä EPP-ED:n raportöörinä. Korhola on erittäin tyytyväinen äänestystulokseen, jonka hän katsoo Suomen kannalta loistotulokseksi. Tulos on Suomelle merkittävä, sillä sen alkuasetelma haastoi jälleen kerran kansallisen oikeuden päättää rahapelipolitiikasta.

"Asian käsittely on ollut hyvin työlästä, sillä esillä on ollut kaksi täysin toisistaan poikkeavaa katsontakantaa", Korhola toteaa. EU-maista Britannia ja Malta ovat jo kauan olleet voimakkaasti ajamassa yhteisiin sisämarkkinoihin vedoten rahapelitoiminnan vapauttamista sekä EU-tason ohjesäännöstöä, jota noudattavat yritykset saisivat vapaasti toimia EU-alueella. Monet muut jäsenmaat, mukaan lukien Suomi, ovat taas halunneet pitää kiinni oikeudestaan yleishyödyllisiin monopoliratkaisuihin. "Nyt sopiva sauma käytäntöjen muuttamiseen nähtiin online-pelaamisen haastamisena vedoten netin kontrolloimisen hankaluuteen. Sen avulla olisi vähitellen pyritty koko rahapelimarkkinoiden Euroopan laajuiseen vapauttamiseen."

Korhola puolusti avoimesti mallia, jota on toteutettu mm. Suomessa ja jonka merkittävyydestä vallitsee poliittinen konsensus maassamme puolueiden kesken. "Rahapeleihin liittyy paljon riskejä; sosiaalisia ongelmia ja rikollisuutta. Yksikään viranomainen ei pystyisi kontrolloimaan internetissä tapahtuvaa pelaamista koko Euroopan laajuisesti. Useat tutkimukset myös osoittavat internetin moninkertaistavan rahapelien riskit", Korhola sanoo. "Riskien ja ongelmien tähden rahapelaamista ei voida mielestäni käsitellä kuin mitä tahansa liiketoimintaa. Siksipä markkinoiden vapauttaminen juuri riskialttiimmasta päästä olisi suorastaan typerää."

Toinen monelle jäsenmaalle merkittävä seikka, vaikkei juridisesti pätevä argumentti, ovat kulttuurilliset perinteet ja rakenteet. Suomessa rahapelitoiminta tuottaa yhteensä noin miljardi euroa vuodessa taiteelle, tieteelle, kulttuurille, nuorisotyölle ja urheilulle. Tuhannet kansalaisjärjestöt hyötyvät siitä, kuten myös jokainen liikuntatiloista, elokuvista, oopperasta tai muusta kulttuurista nauttiva suomalainen.

Korhola muistuttaa kuitenkin että taistelu asian suhteen ei ole vielä ohi: "Valiokuntaäänestyksen hävinneet mepit jättivät ns. vähemmistökannanoton (minority opinion), joka erittelee heidän kantansa. Tuo mielipide allekirjoituksineen liitetään raporttiin. Mitä todennäköisimmin saman ryhmän toimesta täysistuntoon toimitetaan myös vaihtoehtoinen mietintö, jolla tämä raportti yritetään kaataa", Korhola arvioi.

Online-rahapelien integriteettiä koskevasta mietinnöstä äänestetään parlamentin täysistunnossa 10.3.2009.

Lisätietoja Eija-Riitta Korhola 040 5360326

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *