Ranskan puheenjohtajakauden painopisteistä

9.7.2008

Arvoisa puhemies

arvostan neuvoston puheenjohtajan Nicholas Sarkozyn juuri ilmaisemaa halua olla kunnianhimoinen EU:n energia- ja ilmastopaketin suhteen ja saada siitä aikaan sopimus Ranskan puheenjohtajakaudella. Toivon, että se ennen kaikkea kertoo
ilmastonmuutoksen haasteiden olevan viimein politiikan keskiössä. Haluaisin kuitenkin muistuttaa neuvoston puheenjohtajaa tehtävän vakavuudesta – päästökauppa on niin merkittävä markkinainstrumentti ja se koskettaa niin monia, että meillä ei ole varaa sellaiseen poliittiseen aikataululliseen kunnianhimoon, joka tapahtuu ympäristön ja kestävän kehityksen kustannuksella. Muuten Ranska saa hattuunsa sulan, josta se ei voi olla ylpeä.

Viime kuussa järjestin europarlamentissa kuulemistilaisuuden, jossa ympäristöjärjestöt, tutkimuslaitokset sekä ne tahot, joita päästökauppa koskee, saivat esittää arvionsa sen talousvaikutuksista. Seminaarin viesti oli selkeä: komission esitys johtaa merkittäviin kustannusnousuihin tuomatta vastaavaa ympäristöhyötyä. Voisin viitata vaikkapa McKinseyn huolestuttavaan analyysiin. Päästökauppaesitystä on pakko parantaa. Tämä on vakava tilanne. Emme voi käyttää hyvin asiansa hoitanutta eurooppalaista teollisuutta koekaniinina jälleen kerran vain siksi, että asian kanssa hutiloidaan. Parempi epäonnistua aikaansaamisessa kuin aikaansaada epäonnistuminen.

Uskon, että me voimme saada aikaan hyvän tuloksen ajoissa, mutta se vaatii olennaisia korjauksia. Hiilivuotoa ei estetä hurskailla toiveilla ja lupauksilla, elleivät ne muutu artikloiksi itse direktiiviin. Vähennysvelvoitteista on pidettävä kiinni, mutta metodeista on voitava keskustella. Olemme parlamentissa suurella rintamalla esittäneet harkitun vaihtoehdon komission lähestymistavalle. Tutustukaa siihen, arvoisa neuvoston puheenjohtaja Sarkozy.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *