Burundin tilanne

21.5.2008

Arvoisa puheenjohtaja,

Mielestäni Burundia koskeva päätöslauselma tuo selkeästi esiin askeleet, jotka ovat oleellinen edellytys rauhan rakentamiselle ja jotka tulisi ottaa pikimmiten.

Pitkään jatkunut sisällissota syö lähes poikkeuksetta rakenteet, joilla taata tai valvoa minkäänlaisten ihmisoikeuksien toteutumista. Kuten olemme kuulleet, 14 vuotta jatkunut sota Burundissa on tuonut valtavan määrän maan sisäisiä pakolaisia, pulaa ruoasta ja silmitöntä väkivaltaa myös tahoilta joiden tehtävään kuuluu kansalaisten suojelu.

Vaikka viimeisin aseellinen yhteenotto on jälleen hankaloittanut sovun löytymistä, ja kyseenalaistanut josko molemmilta osapuolilta löytyy riittävästi uskoa ja poliittista tahtoa rauhanneuvotteluihin, on myös huomioitava tärkeät edistysaskeleet. Useiden osapuolten kesken käytyjen pitkien ja sitkeiden neuvotteluiden tuloksena kapinallisjoukot ovat suostuneet vapauttamaan huomattavan määrän lapsisotilaita, viimeksi toukokuun alussa.

Onnistuneet neuvottelut yksittäisten asioiden suhteen osoittavat, että oikea lähestymistyyli ja asiakohtainen, perusteellinen luottamuksen rakentaminen vie hitaasti parempaan suuntaan. Burundi tarvitsee kiireellisesti myös päätöslauselman peräänkuuluttamaa EU:n jäsenvaltioiden apua humanitaariseen kriisiinsä, siksi kehotankin kaikkia kollegoitani tukemaan tätä päätöslauselmaa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *