Ikäihmisiä

21.4.2008

Viikonloppuna osallistuin Alexander Stubbin 40-vuotispäiville – ja ikääntymiseen liittyvää ilonpitoa riitti niin kauan, kunnes tieto Espanjassa tapahtuneesta suomalaisturistien bussionnettomuudesta saavutti kännykkämme. Joskus on varsin hyvä, että päivänsankarimme on sellainen kontrollifriikki kuin on: selväpäisellä juhlijalla ei ollut mitään vaikeuksia löytää koordinaatteja kohti Ulkoministeriötä ja kriisipalaveria. Juhla hiipui, mutta se ei ollut nyt tärkeää. Tärkeää on muistaa, että tämä ainutkertainen elämä eletään Kuoleman varjon laaksossa. Se on lahja, joka voi loppua äkisti.

En voi sanoa muuta kuin että näin Alexin tekevän parhaansa, ja hän teki sen nöyrästi. Hänellä on sydän paikallaan. Jokainen uusi ulkoministeri halua olla tulikokeessaan hyvä – mutta ehkä jokainen ei muista, mikä on arvojärjestys.

Iän karttumisesta puheen ollen, oivalsin viime viikolla että Kokoomuksen meppiryhmällä on tapahtuneen henkilövaihdoksen takia ensi vuonna oikea riemuvuosi. Kolme meppiä neljästä täyttää 50 vuotta kuukauden välein: Sirpa huhtikuussa, Ville toukokuussa ja minä kesäkuussa.

Totta ihmeessä, lienen jo nyt puoluejohdon vanhin jäsen. Jos jatkan Kokoomuksen varapuheenjohtajana, ja poisjäävät Risikko ja Koskinen korvautuvat vieläkin nuoremmilla, voin hyvällä syyllä mainita edustavani siellä ikäihmisiä. Hyvä ehkä, sillä liian yksiulotteista imagoa on viisasta välttää.

Ps. Sain tänään mainion palautteen päivän HS-artikkeliini tuulivoimasta. Helsinkiläinen Aimo Puhakka huomautti, että on myös melutonta tuulivoimaa. Sellainen on pystyakselinen tuulivoimala, pihtiputaalainen Windside. Lähinnä vain vaaka-akseliset potkurimallisten tuulivoimaloiden lavat suhahtelevat pyöriessään. Ne aiheuttavat näitä lintujenkin ahavereita. Mutta Windsiden kierrelapainen malli on kuulemma äänetön ja lintuhuomaavainen. Siinä missä perinteiset potkurimalliset tuulivoimalat perustuvat aerodynamiikkaan, perustuu Windside purjehdustekniikkaan.

Miten hauskaa! Koska en ole ideologinen vaan pragmaattinen tuulivoimaepäilijä enkä suinkaan betonoinut energiapoliittisia näkemyksiäni minkään luokan peruskallioihin kiinni, voin heti ja auliisti päivittää käsitykseni. Tervetuloa vain meluton tuulivoima, sellaisen voisin ottaa vaikka mökkitontilleni. Muistutan silti, että nyt puhutaan lähinnä pattereiden lataamisesta, ei sen suuremmasta innovaatiosta.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *