Benazir Bhutton muistolle

26.12.2007

Sain juuri tiedon Pakistanin oppositiojohtajan Benazir Bhutton kuolemasta. Hän kuoli itsemurhaiskussa puolueen vaalitilaisuudessa Rawalpindissa Islamabadin lähellä.

Olen murheen murtama ja sanaton. Minulle Bhutto oli poliittinen ystävä ja yhteistyökumppani, jonka kanssa teimme tiivistä yhteistyötä Pakistanin demokratiakehityksen eteen. Hän oli sankari ja rohkea periaatteen nainen, jolle demokratia oli sydämenasia ja joka oli omistanut elämänsä vähemmistöjen oikeuksia kunnioittavan demokraattisen yhteiskunnan tavoitteluun.

Benazir Bhutto oli täysin tietoinen häntä kohtaavasta jatkuvasta uhasta Pakistanissa. Hän puhui siitä, että hänen työnsä voi katketa pommi-iskuun milloin vain, ja lokakuinen pommi-isku hänen saavuttuaan Pakistanin maaperälle osoitti sen välittömästi. Tuo uhka ei kuitenkaan saanut Bhuttoa perääntymään, vaan hän totesi että tämä on se hinta ja uhri, joka pitää olla valmis maksamaan. ”Demokratia on niin arvokasta, että olen valmis antamaan elämäni sen puolesta, jos rakas kotimaani Pakistan siitä hyötyy”, muistan Bhutton kerran sanoneen.

”Haluan loppuelämäni tehdä työtä Pakistanissa sen eteen että jokainen juutalainen voi mennä synagogaan, jokainen kristitty kirkkoon ja jokainen muslimi moskeijaan ilman, että hänen tarvitsee pelätä seurauksia.”

Itse tutustuin Bhuttoon kaksi vuotta sitten kesällä, kun kävin hänen Lontoon-kodissaan. Sen jälkeen olemme tehneet tiivistä yhteistyötä. Viime syksynä olin hänen kutsustaan Islamabadissa – ja vaikka Bhutto ei ollutkaan vielä tuolloin maassa, hän oli suunnitellut matkaohjelmamme ja seurasi vierailun kulkua Dubaista käsin tarkkaan. Johdin pientä valtuuskuntaa, joka tutustui etenkin maan vähemmistöjen tilanteeseen sekä tapasi suuren joukon poliitikkoja, senaattoreita ja diplomaattikuntaa. Näillä sivuilla olen kuvannut sekä matkan tunnelmiaettä päätöslauselmien syntymistä parlamentissa matkan jälkeen.

Tällaisina hetkinä toivoo sydämestään, että maailma oppisi ja että Bhutton uhri ei olisi turha. Oloni on epätodellinen enkä ole vielä täysin ymmärtänyt tilannetta. Olin varma, että Bhutto palaa valtaan. Miedän piti mennä seuraavan kerran Pakistaniin silloin kun PPP on voittanut vaalit – enkä epäile etteikö voittoa tulisii, mutta missä on se karismaattinen ja visionäärinen johtaja, joka vie Pakistania parempaan tulevaisuuteen?

Aiemmat Bhuttoa ja Pakistania koskevat blogimerkinnät:
14.07.2005 Benazirin luona
27.09.2007 Sydän surusta raskas
23.10. Pakistan listalla vihdoin

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *