Korhola Euroopan kuolemanrangaistuksen vastaisena päivänä: Ihmisen oikeutta elämään loukataan maailmassa yhä laillisesti

9.10.2007

Korhola Euroopan kuolemanrangaistuksen vastaisena päivänä:
Ihmisen oikeutta elämään loukataan maailmassa yhä laillisesti

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, MEP ja ihmisoikeusalivaliokunnan jäsen Eija-Riitta Korhola muistuttaa tänään Euroopan kuolemanrangaistuksen vastaisena teemapäivänä, että jokaisen ihmisen luovuttamatonta arvoa loukataan lukuisissa maailman valtioissa edelleen laillisin keinoin.

Vastikään Pakistanin vähemmistöjen asemaan Islamabadissa tutustunut Korhola mainitsee eräänä huolestuttavana esimerkkinä blasfemia- eli jumalanpilkkalain tulkinnan, jota selvästi käytetään aggressiivisiin tarkoituksiin, toisuskoisten teloittamiseen.

"YK:n yleismaailmalliseen ihmisoikeuksien julistukseen kirjattiin vuonna 1948 ihmisen oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen. On sietämätöntä, että kuolemanrangaistus on lakiin kirjattuna yhä käytössä 69 valtiossa", Korhola huomauttaa.

Korholan mielestä EU:n on oltava yhtenäinen ja eturintamassa taistelussa ihmisarvon puolesta. "Siihen velvoittaa jo eurooppalainen kulttuuriperintö. Ensimmäinen askel on kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanon keskeyttäminen. Meidän on myös uskallettava sanoa ääneen se, että ainutkaan valtio, joka teloittaa kansalaisiaan, ei ole uskottava ihmisarvon puolustaja."

"Muutos on täysin mahdollinen. Esimerkiksi kansanmurhasta noussut Ruanda poisti tänä vuonna kuolemanrangaistuksen laista. Jokainen Euroopan kansalainen voi vaikuttaa tukemalla ihmisoikeusjärjestöjen työtä", hän päättää.

Amnesty Internationalin mukaan vuonna 2005 kuolemantuomio langetettiin 5186 ihmiselle. Maailmassa teloitettiin ainakin 2148 ihmistä, joista 94% Kiinassa, Iranissa, Saudi-Arabiassa ja Yhdysvalloissa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *