Kasvinsuojeluaineista

21.10.2007

Arvoisa puhemies,

kasvinsuojeluaineita käsittelevä teemakohtainen strategia ja puitedirektiivi ovat haastava lainsäädäntöhanke ja heijastelevat EU:n ympäristöpolitiikan perushaastetta yhdistää ympäristön ja terveyden tehokas ja tuloksellinen suojelu yhteiskunnalliset realiteetit huomioon ottavaan politiikkaan.

On tunnustettava, että kasvinsuojelu- ja torjunta-aineiden käyttöön sisältyy merkittäviä taloudellisia, ja samalla myös yhteiskunnallisia hyötyjä. Kyseisten aineiden osaava käyttö on rehellisesti todettuna nykyaikaisen ruoantuotannon yksi elinehto. Samalla kuitenkin kasvinsuojeluaineiden kielteiset vaikutukset ympäristöön ja erityisesti vesistöön ovat todellisia. Kuinka siis käyttää aineita tavalla, joka sallii edelleen hyötyä torjunta-aineiden eduista, mutta karsii samalla haittavaikutuksia?

Tulen maasta, jossa maatalous on arvostettu elinkeino ja kotimaista maataloutta pidetään tärkeänä. Toisaalta ympäristö on erityisen herkkä: Suomessa on lähes 200 000 järveä, satoja tuhansia muita vesistöjä ja yksi maailman saastuneimmista meristä. Vesistöjen hajakuormitus on valtava ympäristöongelma – kasvinsuojeluaineet ovat osa tätä.

Yhtälö on haastava, ja siksi on oikein, että direktiivissä on huomioitu jäsenvaltioiden väliset erot. On selvää, että tarvitsemme tietyt EU-laajuiset standardit, mutta Suomessa keinot eivät voi olla samat kuin vaikkapa Luxemburgissa. Siksi tässäkin on sekä järjen valon että ympäristön kannalta tärkeää että keskitymme tavoitteisiin ja jätämme keinot jäsenmaille.

Hyvänä esimerkkinä tästä on niin kutsutut puskurivyöhykkeet, jotka eittämättä ovat merkittävässä asemassa vesistön suojelemiseksi. Olen vakuuttunut, että komission ehdotuksen mukaiset, kuhunkin tilanteeseen "asianmukaiset" puskurivyöhykkeet ovat oikea lähestymistapa. Jos nyt määrittelemme tarkat ja kunnianhimoiset metrimääräiset rajat "one size fits all" periaatteella, on todellisena vaarana, että monessa maassa joutuisimme ojasta allikkoon – tai paremminkin ojasta allikkoon päätyviin aineisiin ei puututtaisi joustavasti ja tehokkaasti.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *