EU:n ja Turkin suhteista (äänestysselitys)

23.10.2007

Arvoisa puhemies,

Kaksi viikkoa sitten Hrant Dinkin poika Arat Dink ja kustantaja Sarkis Seropyan saivat vuoden vankilatuomion. Heidät tuomittiin artikla 301 nojalla, toisin sanoen turkkilaisuuden halventamisesta.

Mikä oli rikos? Heidän lehtensä Argos julkaisi reilu vuosi sitten, siis ennen Hrant Dinkin murhaa, uutisena, että H.Dink oli Reutersin haastattelussa sanonut: "Kyllä, sanon 1915 murhia kansanmurhaksi". Lehti siis uutisoi tämän, siinä kaikki.

Näin siksi välttämättömäksi äänestää sen puolesta, että päätöslauselmassamme Turkkia vaaditaan tunnustamaan armenialaisten kansamurha. Sanon tämän Turkin kunnioittavana ystävänä.

Turkin on hyvä ymmärtää, ettei vaatimusta ole erityisesti suunnattu sitä vastaan. Kyse on EU:n tavasta pyrkiä kohti parempaan yhteiskuntaa, jossa historian kauheudet vältettäisiin. Sellainen henkinen mieliala, jossa kansallista identiteettiä suojellaan rikoslailla, kuten artikla 301 jatkuvasti tekee, ja kielletään valtion virheet, sotii ankarasti tätä tapaa vastaan.

Yksi eurooppalaisuuden perustavia lähtökohtia on se, että historiaa katsotaan suoraan silmiin ja tehdään sen kanssa tili. Armenialaisten kansanmurha on historiallinen totuus. Tämän tunnustamista parlamentti vaati Turkilta jo neuvottelujen käynnistämistä koskevassa päätöslauselmassa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *