Vietnamin ihmisoikeustilanteesta

11.7.2007

Arvoisa puhemies,

Vietnamin tilanne vaatii kansainvälisen yhteisön huomiota. EU:n on lähettävä selkeä viesti: uskonnollisten yhteisöjen kuten Vietnamin yhdistyneen budddhalaiskirkon, protestanttisen 'kotiseurakunnan' ja toisinajattelevien ryhmien syrjintä on lopetettava. Näiden rauhanomaista uskontoa harjoittavien yhteisöjen jäsenet ovat kärsineet vapaudenriistosta ja kotiaresteista. "

Se oli katkelma vajaa neljä vuotta sitten pitämästäni puheesta Vietnamin ihmisoikeustilanteesta tässä salissa. Surullisena on todettava, että voisin pitää saman puheen nyt: uskonnonvapaustilanne ei ole parantunut.

Tämä voi herättää kysymyksen näiden debattien merkityksestä – mutta vaihtoehtoakaan ei ole. On tehtävä kaikkensa kansainvälisen huomion saamiseksi.

Ja toivoakin on: Vietnamissa on tehty pieniä oikeusvaltiollisia uudistuksia ainakin lainsäädännön tasolla. Toivon, että neljän vuoden päästä voimme sanoa enemmän.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *